Зловещи хроники от беларуското Гестапо – младежи се самоубиват в знак на протест срещу режима

Диктаторите, които са готови да жертват народите си

Диктаторите, които са готови да жертват народите си

«Ние се оказахме на първа бойна линия не на студена, а на ледена война. И ако тук избухнее нещо, то ще бъде поредната световна война. Война, в която Беларус няма да разчита на победа, но дори да остане сама, целта й ще бъде да нанесе на противника неприемливи загуби.» 
«Трябва да запазим стпраната си и да я предадем на децата си в нормален вид.»  Това са думи на Александър Лукашенко, незаконен президент на Беларус, в реч пред парламента на 26 май т. г.
Вечерта преди Лукашенко да пръска слюнки и закани срещу вътрешната опозиция и „световния заговор“ против цветуща Беларус, 18-годишният Дмитрий Стаховский се самоубива, като се хвърля от 16-ия етаж. Предсмъртното му писмо е покъртително: „Не бих се решил на самоубийство, ако не бе постоянният морален тормоз, на който бях подложен. А силите ми бяха на привършване“.

belarus_pismo.jpg

„Съжалявам, че живях толкова малко. Но вие живейте. Животът трябва да бъде ценен. Той е един единствен и друг сигурно няма да имаме.
Бъдете малко по-добри. Живейте с позитивна настройка.“
Срещу младежа е повдигнато обвинение за

участие в „масови безредици“

през 9-11 август 2020 г. Тогава Дмитрий още е на 17 години, тоест, не е навършил пълнолетие. В деня на самоубийството си е бил извикан на поредния разпит в беларуското КГБ.

belarus_d_stahovskii.jpg

Последното селфи на Дмитрий Стаховский часове преди самоубийството

На 24 май телевизионната журналистка Арина Малиновская, потърсила убежище в Украйна,  за да се спаси от милиционерско преследване, получава обаждане от беларуски следовател. Ученикът на Берия я информира, че е арестувал съпруга на сестра й и негов приятел. Нямало да видят бял свят, докато Арина не се върнела в Беларус, за да застане пред Лукашенковия съд.

belarus_a_malinovskaya.jpg

Семейният тормоз е любимо средство на беларуските копои. В края на април бяха произнесени присъдите по делото за „пинското клане“, когато на 9 и 10 август 2020 г. в гр. Пинск протестиращи граждани дават силен отпор срещу милицията. Заради гражданската си съпротива 14 души са осъдени на 5, пет и половина и 6 години затвор. 
Сред жертвите се оказват Елена и Сергей Мовшук, който е осъден на 6,5 години строг режим в поправителна колония, а Елена е „помилвана“ с 6 години колония без строг режим. Двамата „престъпници“ имат 6 деца, най-малкото от които е на 5 годинки. Когато чува обвинителната реч на прокурора, Елена написва с големи букви в тетрадката си „Ще се обеся“ и показва посланието си на съдиите.

Близки и приятели събират помощи за децата на осъдените. Десетгодишната Ангелина е изпратена в приют. Съдбата на другите засега е неизвестна.
Някои активисти на гражданската съпротива попадат зад решетките за втори и даже за трети път. Един от лидерите на партията Беларуска христианска демокрация Павел Северинец бе осъден на 7 години строг режим в делото за „масови безредици“ заедно с още шестима съмишленици. Северинец ще лежи в затвора за трети път като участник в масови антилукашенковски акции през 2005-2007 и 2010-2013 г.

Броят на политическите затворници в Беларус достигна 427 души

Особено тревожни са приготовленията на правосъдните слуги на диктатора спрямо опозиционера-журналист и блогър Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Вчера за първи път след задържането София е била посетена от адвоката си Александър Фиданович. Защитникът е изразил опасения, че в делото на арестуваната липсват важни документи: заповед за арест и протокол за задържането. Което навява мисълта, че прокурори и следователи биха могли по-късно да напишат каквото си искат и да го представят в съда.
Обвиненията срещу 23-годишната студентка за „организиране на групова акция, грубо нарушаваща обществения ред /до 3 години затвор/, „организиране на масови безредици“ /до 15 години/ и  „разпалване на расова, национална, религиозна или друга социална вражда, довела до нечия смърт или до други тежки последици“ /12 години затвор/.
Същите обвинения са предявени и срещу Роман Протасевич, но към неговото дело са добавени и „терористична дейност и участие в бойни действия“ в Донбас, за което присъдите са още по-строги.

Беларуски наблюдатели смятат, че след като получи 500-милионен транш от В. Путин, Лукашенко вероятно ще се направи на великодушен и ще помилва руската гражданка София Сапега. Но Роман Протасевич ще бъде принесен като ритуална жертва за назидавие на неуниващата и все по-единна опозиция в Беларус.
Момичето ще бъде използвано до последния момент за натиск върху Р. Протасевич, за фабрикуване на фалшиви показания, за наказване и сплашване на сегашните и на бъдещите участници в протестите срещу режима на тракториста-шизофреник.
В момента Лукашенко се прави на победител, след като два дни гостува в една от черноморските вили на Путин, разходи се с президентската яхта и се снима с руския си близнак по диктатура на носа на яхтата, навявайки комични асоциации с филма „Титаник“.
Заедно с баща си в именията на Путин гостува и лукашенковият син Николай. Грижовният баща се опитва отрано да научи сина си как се пази власт, как се върти задкулисна политика, как се избиват и измъчват мирни граждани.
Безценни умения за всеки диктатор, стига да наследи трона на баща си.