Зловещото лице на руската цензура – какво разкрива най-голямото изтичане на документи от Роскомнадзор

Няколко независими медии публикуваха разследване, посветено на най-голямото изтичане на документи от руския регулатор Роскомнадзор, който се занимава с цензурирането на руските и други световни медии и уеб пространството. Получените данни хвърлят светлина върху това как Роскомнадзор се бори с неудобната информация, цензурира информацията за войната в Украйна и за Владимире Путин, как следи руснаците.
Би Би Си обобщава основните изводи от тези материали.

Кой хакна Роскомнадзор и какво пише в разкритите от хакерите документи?

През ноември 2022 г. беларуската група "Киберпартизани" обяви, че е проникнала в Главния радиочестотен център (ГРЧЦ) на Роскомнадзор. Хакерите поясняват, че са успели да се внедрят във вътрешната мрежа на ведомството и да свалят документи и кореспонденция на служителите - общият обем на данните е над 2 терабайта.
Те разказват, че присъствието им в системите на ГРЧЦ е останало незабелязано в продължение на няколко месеца.
От ГРЧЦ официално признаха, че има проникване в системите им, но твърдяха, че ситуацията е била „управляема" и хакерите не са успели да получат достъп до "поверителна информация и критично важна инфраструктура". Съвсем различна картина обаче показва разследване на проекта "Система" (съвместно начинание на "Свобода" и "Настоящее время", които са вписани в регистъра на "чуждестранните агенти" в Русия) - в ГРЧЦ приели изтичането на информация  като „морална трагедия". Във вътрешноведомствените чатове служителите говорели за станалото като за катастрофа.

"Киберпартизани" съобщиха, че данните от документите доказват "мащабно следене в мрежата и опити да се установи тотален контрол върху всички, които през последните 20 години са се изказвали против режима на Путин“. Хакерите предадоха архива с източените документи на руски и западни журналисти. Разследвания, основани на  данните от тези документи, бяха публикувани от германския вестник, руското издание "Медиазона" (то също е вписано в регистъра на "чуждестранните агенти".) , както и от "Система", "Агентство", центъра "Досье" и проекта "Важные истории" (обявен в Русия за "нежелателна организация").

Роскомнадзор цензурира информацията за Путин

Разкритите от хакерите данни свидетелстват, че една от главните цели на ГРЧЦ е заличаването на всяка  неудобна информация за Владимир Путин. Служители на ведомството всекидневно наблюдават медиите и социалните мрежи за всякаква информация, която според тях може да създаде негативен образ на руския президент.

Както пише  "Важные истории", след всяка публична поява на Путин служители на ГРЧЦ правят отчети, съдържащи всички негативни реакции, свързани със съответното събитие. Ето как изглежда един  фрагмент от такъв доклад по повод на неотдавнашното посещение на Путин в Калининград:
"Други автори иронизираха произнесената от В. В. Путин фраза за това, че "трудолюбието изобщо е отделен талант, не е просто, извинете, гумен задник". Подчертаваше се, че подобно изказване, както и останалите изявления на държавния глава "отдавна вече не предизвикват други емоции, освен испански срам".

За изготвянето на докладите служителите на ГРЧЦ са инструктирани да идентифицират "точките на информационно напрежение". В техните задължения влиза не само мониторинг на реакциите по отношение на Путин, но и прогнози за това какви събития може да породят критика в бъдеще.
ГРЧЦ следи активно и  съобщенията за здравето на Путин. Изданието "Агентство" е открило във вътрешните документи на ведомството няколко десетки файла с еднакво заглавие "Критично състояние на здравето ва Президента на Руската федерация  В.В. Путин" – те са създадени през периода от април да октомври 2022 год.

Всеки подобен мониторинг изглежда като таблица, в която са вписани постингите за здравето на Путин – предимно от руските социални мрежи, включително Telegram. В отчетите се цитират подбрани коментари, за това, че руският президент страда от "рак" или "шизофрения" – обикновено те са провокирани от съответните публикации или изявления в медиите. 
От изданието „Важные истории" посочват, че задачата за "мониторинг на информационните поводи за влошаване на здравето на президента" дори е възлагана като тест на кандидатите за длъжности в департамента по мониторинг.
ГРЧЦ следи публикациите за Путин с помощта на система за мониторинг на медиите и социалните мрежи Brand Analytics, както и ръчно. Служителите на регулатора са търсили текстове по ключови думи като  "плешиво джудже", "Пыня" (пренебрежителен прякор на Путин ) и "пуйло" (произхожда от фразата „Путин - хуйло“).

"Досье" пише, че един от документите на Роскомнадзор е озаглавен "Методика на обидите срещу президента". От него става ясно, че търсенето на негативни текстове за Путин е основано на федералния закон "За информацията", който постановява да се блокира съдържание, „оскърбяващо органите на държавната власт“. В указанията са посочени примери, въз основа на които служителите да преценяват кои данни трябва да се смятат за оскърбителни.

Роскомнадзор планира в бъдеще да оптимизира търсенето на негативни публикации за Путин. Още през август в медиите писаха, че ГРЧЦ е платил на московската IT-компания "Эксикьюшн Эр Ди Си" 57,7 милиона рубли за разработването на системата "Окулус", която на основата на невронни мрежи ще анализира снимки, видео и текстове в сайтове, социални мрежи, за да открива забранена информация.

Както пише "Система", задачите на "Окулус" ще включват и търсене на обидни за Путин изображения на основата на "класификатор на графичните същности". Класификаторът предлага два типа изображения: "оскърбителни изображения на президента" (например, ако е изобразен като "молец" или "рак") и "сравняване на президента с отрицателни персонажаи" (например, с Адолф Хитлер, вампири или педофили).

След началото на войната Роскомнадзор се интересува не само от негативно съдържание по отношение на Путин, но и по отношение на властите като цяло, подчертава "Досье".

Автоматизираха цензурата на рунет (и продължават да го правят)

"Окулус" - не е единствената система, която Роскомнадзор планира да използва за цензура в интернет.
В няколко разследвания се споменава полусекретният мессинджър КОВ - "Кабинет за оперативно взаимодействие". Той е създаден от ГРЧЦ в края на 2019 г.
Системата се използва за защитена комуникация  между служителите на Роскомнадзор и силовите структури – Главната прокуратура, ФСБ, ФСО, Росгвардията и МВР. В груповите чатове, например, се публикуват отчети за "протестни настроения". А в лични съобщения служителите на ГРЧЦ изпращат на прокуратурата линкове към постинги, съдържащи според тях "фейкове" за армията".  Те биват селектирани сред хиляди линкове, които служителите поставят в категорията "негативни изказвания за специалната военна операция и въоръжените сили на Руската федерация".

Това не е единствената техническа иновация на ГРЧЦ. От 2020 г. ведомството разработва системата "Чист интернет", която е необходима за автоматизиране на търсенето на "забранено" съдържание.
Роскомнадзор обеща, че след като достигне проектния си капацитет "Чист интернет" ще покрива 100% от рунет (руската мрежа – отделна от световната, създадена по нареждане на Путин – б.р.), пише "Медиазона". Съдейки по всичко, ключов компонент за събирането на данни ще бъде търсачката "Яндекс".

"Яндекс" увеличи за ГРЧЦ броя на възможните търсения в денонощие и предостави своята платформа "Толока" за обучение на невроните мрежи на "Чист интернет".

Още една функция на "Чист интернет" е бот-фермата (в документите на  ГРЧЦ се използва именно този термин). Фермата се разработва в самото ведомство – тя трябва да е завършена през месец май тази година. Тя трябва да може да генерира биографии на фалшиви профили и да имитира от тяхно име активност в социалните мрежи. Съдейки по всичко, ботовете ще се използват на първо място за събиране на информация от затворените групи, пише "Медиазона".

Едно от ключовите направления в цензурирането на рунет е системата "Вепрь". За нейната реализация ще отговаря Московският физико-технически институт (МФТИ), който спечели конкурс за проекта.
Сред заплахите, които ще търси "Вепрь", според презентация на МФТИ, са тероризъм и екстремизъм, критика срещу властите и несистемна опозиция, "пропаганда на ЛГБТ", наркомания, дезертьорство, "оскърбителни арт-акции", методите на Джийн Шарп и др.

Властите активно използват Роскомнадзор за борба с информацията за войната

От началото на войната срещу Украйна, Роскомнадзор и ГРЧЦ се превърнаха в основен инструмент на властите за борба с неудобната информация за руското нахлуване в съседната страна. 
Вътрешните документи показват, че през първите 9,5 месеца на войната руските власти са премахнали близо 150 хиляди публикации в социалните мрежи, пише "Агентство".
В разследването си "Система" констатира, че една от задачите на Роскомнадзор е премахването на "неправилна" информация за войната от руските търсачки. Една от „мисиите“ на  ведомството е „специална задача Яндекс У" –  мониторинг на антивоенни материали в руската търсачка. 
В кореспонденцията на служителите се споменават примери за търсения, подлежащи на „коригиране“, като "Русия бомбардира жилищни сгради", "Русия разстрелва мирни жители", "зверствата на руските военни в Буча", "престъпленията на руските военни", "руските наборници в Украйна", "огромни загуби на руските войски в Украйна".

ГРЧЦ анализира социалните мрежи всекидневно. Въз основа на наблюденията се съставят таблици за откриване на "фейкове". Самите "фейкове" са класифицирани по категории, както "убийство на мирни жители", "обстрели срещу мирното население", "обстрели срещу градове", "загуби на личен състав и техника", "военнопленници", "мародерство", "мобилизация", "дестабилизация в Русия".

ГРЧЦ извършва мониторинг и на публикациите, идващи от окупираните от Русия украински територии. Сега там е ограничен достъпът до 262 сайта на украински телевизионни и радиоканали, както и до страници, позволяващи онлайн достъп до тези медии. В Русия е ограничен достъпът до 630 украински сайта, показва статистиката на Роскомнадзор.

Борбата с независимите медии и несъгласните е изведена на ново ниво
Вече няколко години руските власти активно обявяват независими журналисти и медии за чуждестранни агенти, а след започването на войната срещу Украйна тези действия зачестиха. Сега с такъв статут са стотици хора. Но, ако се съди по изтеклата информация,  Роскомнадзор не смята да спре дотук.   

Както пише сайтът "Важные истории", от изтеклата информация следва, че ведомството е подготвило справки за над 800 души за обявяването им за „чуждестранни агенти“.  Изданието публикува техния  списък – от тях само 139 души към момента са вписани в регистъра. Списъкът с потенциалните цели може да е доста по-голям от споменатите 800 души, тъй като изтеклата информация не обхваща всички документи. Наличните данни обхващат периода 2020-2023 г.
Роскомнадзор следи и лидерите на обществено мнение, показват документите. Журналистите разполагат със списък, включващ  472 имена с описание на дейността им и линкове към всички намерени акаунти в социалните мрежи. В списъка има имена на актьори, блогъри, стендап-комедианти, журналисти, режисьори, музиканти.
 
След започването на войната Роскомнадзор следи медиите още активно. Както пише "Досье", на 28 февруари 2022 г. – четири дни след нахлуването в  Украйна, пред сътрудниците на Роскомнадзор е поставена задача да се следят сайтовете "за съдържание, което противоречи на официалната позиция на Министерството на отбраната".

Вълната от блокирания на медии е подготвена предварително. Например, ГРЧЦ е започнало да търси основания за блокиране на Deutsche Welle и руската редакция на Би Би Си още на 25 февруари (а в през нощта срещу 4 март двете медии вече бяха блокирани).

Някои медии са обозначени от Роскомнадзор "антируски" – сред тях са руската служба на Би Би Си, "Медуза" (вписана е като "чуждестранен агент и обявена за нежелателна организация), "Радио Свобода", The Insider (също „нежелателна организация и "чуждестранен агент"), канал "Редакция".

Руската служба на Би Би Си се обърна към Роскомнадзор с молба да коментира описаните разследвания и очаква отговор.
Превод: Faktor.bg