Звучна плесница за Кремъл: 2/3 от африканските лидери отсвириха форума „Русия-Африка“

Москва е "популярна" главно сред елитите, които имат изгода от руското присъствие

Владимир Путин

Владимир Путин

Две трети от африканските лидери няма да вземат участие в започващата днес среща на високо равнище „Русия-Африка“ в Санкт Петербург.  Тя ще продължи два дни, въпреки че се предвиждаше четиридневна програма, съобщи Каспаров.ru. 

Това е второто издание на форума, организиран от Москва със страните от Африка, отбелязва изданието The Moscow Times.

През 2019 г. всички 54 африкански страни приеха поканата, като 45 от тях бяха представени от своите президенти е премиери. През тази година пет държави изобщо няма да участват в срещата и едва 17 делегации се оглавяват от президенти, 10 – от премиери. 

  
Разочарованието на африканските лидери не е изненада. В публикацията си Каспаров.ru посочва, че  преди четири години Владимир Путин им обеща двойно нарастване на стокообмена – до 40 милиарда долара. В действителност обемът на търговията е 18 милиарда долара. Едва 1% от чуждестранните инвестиции в Африка са от Русия.
Последните проучвания показват, че Русия рядко получава положителна оценка сред африканците – основната част от тях са скептични към Москва и към Владимир Путин, отбелязва Джоузеф Сигъл, директор на програма за изследвания и стратегически комуникации в Africa Center for Strategic Studies.  

„Русия е "популярна" главно сред елитите, които имат  изгода от руското присъствие“, отбелязва Сигъл. 

Превод Faktor.bg