Звучна плесница за Путин: Мощна руска атака удари китайското консулство в Одеса

Китай е ключов съюзник на Русия, а Путин винаги се съобразява с думите и позицията на Си Дзинпин

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

При нападение на руската армия на Одеса, което продължава вече трети ден, са били изпочупени прозорците на сградата на китайското консулство в града, предават световни агенции. 

Окупаторите бомбардираха крайморския град с ракети и дронове. Областният управител Олег Кипер публикува снимка след нападението.

Китай е ключов съюзник на Русия и поддържа търговията между двете страни. Според някои политически наблюдатели Русия дори е полувасална страна на Китай и се съобразява с всяка дума на Си Дзинпин, защото няма други съюзници в тази война. Китай смята за неприемлива мащабната военна операция, която Русия води в Украйна, но въпреки това продължава с колебливата си политика по отношение на режима на Кремъл. Каква ще бъде реакцията на Пекин и как тези действия на окупаторите ще се отразят на диалога между двете страни - предстои да видим. 

„Украинското външно министерство е в контакт с китайското посолство, за да установи нанесените щети и да окаже необходимото съдействие“, каза говорителят на украинското външно министерство. По данни на украинските медии няма пострадали хора в сградата на китайското консулство.

"Агресорът произволно атакува пристанищна инфраструктура. Нанесени са щети и на близките административни и жилищни сгради, а също и на консулството на Китайската народна република. Това показва, че агресорът не обръща внимание на нищо", написа Кипер в "Телеграм". Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че 60 000 тона селскостопански продукти, предназначени за Китай, са били унищожени при руско въздушно нападение.