"Зюддойче цайтунг": "Между всички столове" или вижда ли България във войната възможност за промяна

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Между всички столове" - под това заглавие "Зюддойче цайтунг" разказва за еволюцията на отношението в България към войната на Русия в Украйна. За страната е трудно да заеме ясна позиция по въпроса и това прави още по-ярък контраста със съседна Румъния, казва авторката Катрин Калверт, цитирана от "Дневник".

Тя описва последните скандали с изказвания на руската посланичка Елеонора Митрофанова, като посочва, че не е съвсем ясно дали ги прави, за да тласка към тежка криза в дипломатическите отношения или просто се престарава пред началниците си в Москва.

Очевидно, действията на Митрофанова са насочени най-вече към проруската част от българите, харесващи Владимир Путин, която през последните седмици бързо намалява, допълва тя. Но също така посланичката има и конкретни основания - изгонването в рамките на две седмици на дузина руски дипломати от София по подозрения в шпионаж. Освен това българското правителство зае осъдителна позиция към агресията, което бе посрещнато със заплахи от въшното министерство в Москва.

Калверт припомня, че новият кабинет на изключително пъстрата коалиция и с министри с малък политически опит е трябвало - най-после - да даде ново начало на демокрацията в България чрез борба с корупцията и мафиотските структури. Но заради касапницата в Украйна, едва на няколкостотин километра от границата, всичко друго минава на втори план.

Отворили са се дълбоки пукнатини в коалицията, които иначе можеше да се появят чак след време и някак да се замажат, като например отстраняването на министъра на отбраната Стефан Янев, посочва авторката. България прие войски на НАТО на своя територия, но и изключва да помогне на Украйна с въоръжение и газово ембарго, а "прореформаторският премиер Кирил Петков трябва да се справя с традиционно промосковските социалисти, заради чиито опасения за своята проруска клиентела бе силно смекчена парламентарната декларация".

Все по-често на улиците е мобилизирана промосковска крайна десница, а арестът на Бойко Борисов по обвинения в корупция и изнудване значително намалиха шансовете за сътрудничество на управляващите с ГЕРБ, допълва статията.

Според източници от "Продължаваме промяната" войната в Украйна всъщност е възможност за България. Неща, за които преди почти не се е отваряла дума, днес се обсъждат свободно - прекратяване на договора с "Газпром", на преговорите за нов руски ядрен реактор, ускоряване преминаването от съветско към западн овъоръжение. Дори сред старото поколение се оформя по-скептично отношение и хората по-сериозна се замислят кои сме и как ни възприемат, казва съветник на Петков.

Правителството признава, че още не е достатъчно подготвено за атаките на тролове и дезинформиране на населението със слухове.