6 Декември, 2025

Да използваме ли черупките на пъдпъдъчите яйца?

Да използваме ли черупките на пъдпъдъчите яйца?

Яйцата са съществена част от нашата диета. Традиционни пържени яйца, бъркани яйца за закуска, варени яйца в салатите – ето един кратък списък на екстрите, заради които се използват. Яйцата са вкусни, хранителни, съдържат протеини, незаменими аминокиселини, склад са на минерали , витамини и други полезни хранителни вещества. Но малцина знаят, че като ефективна хранителна добавка може да се използват черупките на яйцата. Най-подходящи за тази цел са черупките на пъдпъдъчите яйца. Те са безопасни по отношение на бактериалните инфекции, включително салмонелоза, лесно се абсорбират от тялото и нямат странични ефекти.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е много тънка и пореди тази причина лесно се смила на прах.

Минералната основа на черупката – калциевият карбонат, е 90% от нейната маса. Освен много важен доставчик на калций, съдържащ се в черупката, там има още около 27 полезни микроелементи – желязо, фосфор, мед, флуор, манган, сяра, цинк, силиций и молибден.

Натрошените черупки от пъдпъдъчите яйца под формата на прах следва да се добавят към сиренето, зърнените храни, салатите. Прах от черупката на пъдпъдъчите яйца може да бъде взет преди, по време или след хранене в размер на 0.5 – 1 супена лъжица на ден. Страхът от пренасищането с калций на организма не е основателен.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е полезна за децата, особено в периода на интензивен растеж. Тя има благоприятен ефект при остеопороза, рахит, анемия. При включването на черупки от пъдпъдъчи яйца в детските храни не трябва да забравяме, че калцият се усвоява от организма само в присъствието на витамин D. Този витамин в големи количества се съдържа в рибеното масло, камбалата и други морски риби .

Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка