26 Декември, 2025

Да използваме ли черупките на пъдпъдъчите яйца?

Да използваме ли черупките на пъдпъдъчите яйца?

Яйцата са съществена част от нашата диета. Традиционни пържени яйца, бъркани яйца за закуска, варени яйца в салатите – ето един кратък списък на екстрите, заради които се използват. Яйцата са вкусни, хранителни, съдържат протеини, незаменими аминокиселини, склад са на минерали , витамини и други полезни хранителни вещества. Но малцина знаят, че като ефективна хранителна добавка може да се използват черупките на яйцата. Най-подходящи за тази цел са черупките на пъдпъдъчите яйца. Те са безопасни по отношение на бактериалните инфекции, включително салмонелоза, лесно се абсорбират от тялото и нямат странични ефекти.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е много тънка и пореди тази причина лесно се смила на прах.

Минералната основа на черупката – калциевият карбонат, е 90% от нейната маса. Освен много важен доставчик на калций, съдържащ се в черупката, там има още около 27 полезни микроелементи – желязо, фосфор, мед, флуор, манган, сяра, цинк, силиций и молибден.

Натрошените черупки от пъдпъдъчите яйца под формата на прах следва да се добавят към сиренето, зърнените храни, салатите. Прах от черупката на пъдпъдъчите яйца може да бъде взет преди, по време или след хранене в размер на 0.5 – 1 супена лъжица на ден. Страхът от пренасищането с калций на организма не е основателен.

Черупката на пъдпъдъчите яйца е полезна за децата, особено в периода на интензивен растеж. Тя има благоприятен ефект при остеопороза, рахит, анемия. При включването на черупки от пъдпъдъчи яйца в детските храни не трябва да забравяме, че калцият се усвоява от организма само в присъствието на витамин D. Този витамин в големи количества се съдържа в рибеното масло, камбалата и други морски риби .

Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.