5 Декември, 2025

Внимание: Тези картофи са силно отровни!

Внимание: Тези картофи са силно отровни!

В покълналите картофи соланинът е достигнал опасни за човешкото здраве стойности

Има много полезни кълнове – това са предимно кълновете на зърнените храни. Но когато някои зеленчуци покълнат – това се отнася най-вече до картофите – това е не само вредно, но и опасно за здравето.

Една от съставките на картофената кора е соланинът, който е много опасен и може да предизвика сериозни здравословни проблеми и дори смърт, тъй като е силно отровен. Не подценявайте силно отровното действие на соланина и не мислете, че при топлинната обработка на картофите той изчезва.

Дали ще прораснат картофите, зависи от продължителността на тяхното съхраняване на слънчева светлина. В момента, в който те започнат да покълват или да стават зелени на места или изцяло, това е знак, че соланинът в тях е достигнал до опасни за човешкото здраве стойности.

Кълновете съдържат около сто пъти повече соланин от количеството, което се намира в кората на картофите. Ако се съхраняват много продължително време, картофите ще започнат да покълват, а имат ли поне едно зелено петно, моментално ги изхвърлете.

Консумацията на такива картофи може да предизвика световъртеж, нервни разстройства, болки в стомаха, повръщане, стомашно разстройство, задух, гърч, припадък.

Прорасналите и зелените картофи са много опасни за бременните жени, тъй като се отразяват върху здравето на бебето и то може да се роди с увреждания.

Ако все пак по някаква причина се налага да консумирате покълнали картофи, изчистете изцяло всеки картоф от кълновете и използвайте предимно сърцевината на зеленчука. След като обелите картофите доста дебело, измийте ги в купа с вода и много сол и после ги измийте под струя течаща вода.

Прорасналият чесън също не е много полезен за здравето, но не крие такива опасности, като прорасналите картофи. Прораснат ли зелени кълнове на чесъна, не е добре да го консумирате, тъй като той става много горчив и не носи никаква полза на организма.
Сподели:

Коментари (0)

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Зимата обърква метаболизма ни: кога всъщност трябва да вечеряме според експертите

Кога вечеряме през зимата може да се окаже почти толкова важно, колкото и какво ядем. Науката доказва, че по-ранните хранения подпомагат по-добрия сън, хормоналния баланс и метаболитното здраве

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Сънната апнея: недиагностицираната заплаха, удвояваща риска от Паркинсон

Ново изследване върху 13.7 милиона души доказва, че нелекуваната обструктивна сънна апнея удвоява риска от развитие на болестта на Паркинсон, но подчертават, че навременната CPAP терапия може да го намали с до 50%

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Еликсирът на дълголетието: Как лесно да си набавим Омега-3 за мощно сърце и остър ум

Зад умората, сухата кожа и „мозъчната мъгла“ често се крие липсата на Омега-3. Научете как лесни хранителни промени могат да превърнат менюто ви в мощен щит за сърцето и мозъка