Чували ли сте за ястието чомлек? Тази традиционна гозба за националната ни кухня идва от Пиринския край. Често присъства по трапезите на механите и къщите в Банско, Добринище и Разлог и е уважавана и обичана наравно с прочутите капама и катено мезе. Голямото преимущество на чомлека е, че се приготвя много лесно, получава се зашеметяваща вкусотия, пише skafeto.com.
Нека не ви стряска дългият списък с продукти. Сложите ли го на масата, от друго нямате нужда – толкова засищащ е. Е, чаша руйно червено вино няма да навреди в никакъв случай.
Ето и необходимите продукти:
свински джолан – 1 брой,
картофи – 1 кг,
домати – 4 броя,
моркови – 2 броя,
чесън – 1 глава,
червено вино – 2 чаени чаши,
червен пипер – 1 чаена лъжица,
черен пипер – 1/2 чаена лъжица,
дафинов лист- 4 броя,
лук – 4 броя.
Първата стъпка е подготовката на продуктите. Измийте много добре джолана. Ако предпочитате телешки, можете да го използвате вместо свински. Почистете и измийте хубаво доматите, морковите, лука и чесъна. И сега идва голямата изненада, която няма как да не се хареса на абсолютно всяка една домакиня. От зеленчуците се режат единствено морковите, при това на едри парчета, другите се слагат цели. В голям гювеч поставете джолана, доматите, морковите, лука и чесъна. Добавете и всички подправки, 1 чаена чаша вода и предвиденото червено вино. Поставяте гювеча задължително в студена фурна и я включете на 200 градуса, като след около 30-40 минути намалете градусите на фурната на 180 и печете още 4 часа. Когато това време изтече, извадете гювеча от фурната, обезкостявате джолана, добавяте обелените и разрязани на две картофи и върнете гювеча за още около 30 минути във фурната, за да се сготвят и картофите. Това е! Добър апетит!
Ястието носи голяма изненада, радост за всяка домакиня
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.