Дали да определим едно течно ястие като супа или чорба, въпросът никак не е лесен в нашия език. Не бихме нарекли някоя крем-супа чорба, нали? Ако пилешката чорба е застроена и топла, тя става супа. В тази рецепта е по-скоро чорба, понеже е бистра и много вкусна, когато изстине. Но никой ни би ви обвинил, че грешите, ако я назовете супа.
Необходими продукти за 4 порции:
2 пилешки бутчета
1 дафинов лист
1 ч. л. зърна черен пипер
1 морков, нарязан на кубчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
1 глава лук, ситно нарязана
2 ч. ч. фино нарязано прясно зеле
4 домата, обелени и нарязани на малки кубчета
1 с. л. копър, ситно нарязан
2 с. л. зехтин
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 скилидка чесън, пресована
морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета се измиват и се заливат с 2 л студена вода. Добавят се дафиновият лист, черният пипер, морковът, целината, лукът и се подправя с морска сол на вкус. Слагат се да заврат, огънят се намалява и се оставят да къкрят около 40 мин. или докато месото се свари.
2. Бутчетата се изваждат, охлаждат се, обезкостяват се и месото се нарязва на малки кубчета. Връща се в бульона, добавя се зелето и се вари 3 мин. Слагат се доматите и супата се вари още 10 мин. Добавя се копърът.
3. Смесват се зехтинът, магданозът и чесънът. Добавят се към супата и се сервира. Може да се поднесе и студена.
(menumag.bg)
Още от Магии в кухнята
Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата
Рецептата, която ви предлагаме, чудесно се вписва във вкусно и лесно за приготвяне пролетно меню – агнешкото е класика за сезона, а свежата салата и сладките картофи внасят баланс и лекота в менюто
Телешки дробени със синдермьо
Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно
Панирана щука с пролетна салата
Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню