25 Декември, 2025

Диетолози посочиха 8 храни, ценни поддръжници на здравето ви през есента

Диетолози посочиха 8 храни, ценни поддръжници на здравето ви през есента

Снимка: EPA/BGNES

Купуването на сезонни продукти не само спестява средства, но и гарантира, че получавате максималното количество хранителни вещества, необходими за борбата на организма с възпаления и други неблагоприятни процеси

Eating Well пише, че купуването на сезонни продукти не само спестява средства, но и гарантира, че получавате максималното количество хранителни вещества, необходими за борбата на организма с възпаления и други неблагоприятни процеси 

Тиква 

Тя е не просто съставка за пай. Ярко оранжевият ѝ цвят подсказва богатото ѝ съдържание на каротеноиди, като бета-каротин, антиоксидант, който помага за предпазване на клетките от оксидативен стрес и успокоява възпалението, както и лутеин и зеаксантин, които поддържат здравето на очите. 

В тиквата има също витамини C и E, калий и фибри, които поддържат имунитета и помагат за ограничаване на възпалението. „Антиоксидантите в тиквата предпазват тялото от хронични заболявания, като неутрализират увреждането от свободните радикали и клетъчните увреждания“, казва диетоложката Маделин Шнайдер. 

Круши 

„Крушите съдържат хлорогенова киселина, полифенол, чиито антиоксидантни и противовъзпалителни свойства са изследвани. Повечето от тези хранителни вещества се намират в кожата", казва диетоложката Катрин Розентал. 

В допълнение към хлорогеновата киселина, крушите съдържат флавоноиди, тритерпеноиди, фенолни киселини и фибри – комбинация, която е свързана с намалени маркери на възпаление и подобрено метаболитно здраве. 

Гъби 

Те съдържат бета-глюкани, особен вид фибри, които помагат за регулиране на имунния отговор на организма и успокояват възпалението. Те също така съдържат антиоксиданти като ерготионеин и фенолни съединения, които помагат за борба с оксидативния стрес, свързан с хронично възпаление. 

Кейл 

„Кейлът е богат на хранителни вещества и фитохимикали, които имат защитен ефект върху здравето“, казва Шнайдер. Тази листна зеленина е богата на глюкозинолати и флавоноиди – растителни съединения, които помагат за намаляване на маркерите на възпаление и пазят от оксидативен стрес.

Диетите с високо съдържание на тези съединения са свързани с по-нисък риск от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак. 

Джинджифил 

Джинджифилът съдържа стотици естествено срещащи се биоактивни съединения, най-често срещаните от които са гингероли и шогаоли. Тези растителни съединения предпазват клетките от оксидативен стрес, помагайки за намаляване на хроничното възпаление. Въпреки че джинджифилът често се свързва с успокояващ ефект при разстроен стомах, ранните изследвания показват, че редовната консумация на джинджифил може да помогне за облекчаване на мускулни болки, дискомфорт в ставите и други леки възпаления. 

Червени боровинки 

Те са богати на противовъзпалителни растителни съединения, включително полифеноли като проантоцианидини и флавоноли, както и витамини C и E. Проучванията показват, че тези хранителни вещества имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и могат да насърчават здравето на сърцето, да предпазват от инфекции на пикочните пътища, да понижават кръвното налягане и дори да се борят с вредни бактерии като Helicobacter pylori.

Повечето от хранителните вещества се намират в люспите на червените боровинки, така че целите червени боровинки съдържат повече хранителни вещества от подсладените сокове. 

Орехи 

Те съдържат мощна комбинация от омега-3 мастни киселини, витамин Е, пребиотични фибри и антиоксидантни полифеноли, които заедно успокояват възпалението и поддържат дългосрочното здраве.

Едно от ключовите им съединения, наречено елагитанини, се превръща от чревните бактерии в късоверижни мастни киселини, които са в помощ за защитата на клетките и могат да намалят хроничното възпаление. Изследванията показват, че тези хранителни вещества подпомагат здравето на сърцето и червата, а нарастващите доказателства свързват редовната консумация на орехи с по-нисък риск от заболявания. 

Сьомга 

Прясната сьомга е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, особено ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези дълговерижни мазнини помагат за успокояване на възпалението, поддържат здрави кръвоносните съдове, подобряват функцията на клетъчната мембрана и влияят на имунната сигнализация.

Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.