Eating Well пише, че купуването на сезонни продукти не само спестява средства, но и гарантира, че получавате максималното количество хранителни вещества, необходими за борбата на организма с възпаления и други неблагоприятни процеси
Тиква
Тя е не просто съставка за пай. Ярко оранжевият ѝ цвят подсказва богатото ѝ съдържание на каротеноиди, като бета-каротин, антиоксидант, който помага за предпазване на клетките от оксидативен стрес и успокоява възпалението, както и лутеин и зеаксантин, които поддържат здравето на очите.
В тиквата има също витамини C и E, калий и фибри, които поддържат имунитета и помагат за ограничаване на възпалението. „Антиоксидантите в тиквата предпазват тялото от хронични заболявания, като неутрализират увреждането от свободните радикали и клетъчните увреждания“, казва диетоложката Маделин Шнайдер.
Круши
„Крушите съдържат хлорогенова киселина, полифенол, чиито антиоксидантни и противовъзпалителни свойства са изследвани. Повечето от тези хранителни вещества се намират в кожата", казва диетоложката Катрин Розентал.
В допълнение към хлорогеновата киселина, крушите съдържат флавоноиди, тритерпеноиди, фенолни киселини и фибри – комбинация, която е свързана с намалени маркери на възпаление и подобрено метаболитно здраве.
Гъби
Те съдържат бета-глюкани, особен вид фибри, които помагат за регулиране на имунния отговор на организма и успокояват възпалението. Те също така съдържат антиоксиданти като ерготионеин и фенолни съединения, които помагат за борба с оксидативния стрес, свързан с хронично възпаление.
Кейл
„Кейлът е богат на хранителни вещества и фитохимикали, които имат защитен ефект върху здравето“, казва Шнайдер. Тази листна зеленина е богата на глюкозинолати и флавоноиди – растителни съединения, които помагат за намаляване на маркерите на възпаление и пазят от оксидативен стрес.
Диетите с високо съдържание на тези съединения са свързани с по-нисък риск от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.
Джинджифил
Джинджифилът съдържа стотици естествено срещащи се биоактивни съединения, най-често срещаните от които са гингероли и шогаоли. Тези растителни съединения предпазват клетките от оксидативен стрес, помагайки за намаляване на хроничното възпаление. Въпреки че джинджифилът често се свързва с успокояващ ефект при разстроен стомах, ранните изследвания показват, че редовната консумация на джинджифил може да помогне за облекчаване на мускулни болки, дискомфорт в ставите и други леки възпаления.
Червени боровинки
Те са богати на противовъзпалителни растителни съединения, включително полифеноли като проантоцианидини и флавоноли, както и витамини C и E. Проучванията показват, че тези хранителни вещества имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти и могат да насърчават здравето на сърцето, да предпазват от инфекции на пикочните пътища, да понижават кръвното налягане и дори да се борят с вредни бактерии като Helicobacter pylori.
Повечето от хранителните вещества се намират в люспите на червените боровинки, така че целите червени боровинки съдържат повече хранителни вещества от подсладените сокове.
Орехи
Те съдържат мощна комбинация от омега-3 мастни киселини, витамин Е, пребиотични фибри и антиоксидантни полифеноли, които заедно успокояват възпалението и поддържат дългосрочното здраве.
Едно от ключовите им съединения, наречено елагитанини, се превръща от чревните бактерии в късоверижни мастни киселини, които са в помощ за защитата на клетките и могат да намалят хроничното възпаление. Изследванията показват, че тези хранителни вещества подпомагат здравето на сърцето и червата, а нарастващите доказателства свързват редовната консумация на орехи с по-нисък риск от заболявания.
Сьомга
Прясната сьомга е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, особено ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези дълговерижни мазнини помагат за успокояване на възпалението, поддържат здрави кръвоносните съдове, подобряват функцията на клетъчната мембрана и влияят на имунната сигнализация.


Коментари (0)