"Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика пред „Фокус". "Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи, и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции. В тази посока има поява на нарастващо относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица. Заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми". казва диетоложката.
Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност - онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т. нар. имитиращи продукти. „Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръх теглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора. При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим", каза тя.
Още от Чичо доктор
Ваксинират срещу менингококови инфекции, решението е лично, съветва доц. Ангел Кунчев
Здравното министерство ще разговаря с фирмата вносител и на втората ваксина срещу менинкокова инфекция, към момента е наличен само един препарат
Здравето от ходенето - укрепва организма и поддържа теглото
Проучване: 10 000 крачки на ден, за да сме здрави
Проф. Ива Христова за менингококите: 90% от заразените не боледуват, но предават инфекцията
Заболяването не е вирусно, а бактериално и затова менингитът е гноен