Важни са няколко правила по отношение на храненето, които ще ви осигурят добър тонус и психическо здраве в есенно-зимния период:
- Не прекалявайте с тестените храни;
- Набавете си нужните белтъчини от други храни, като бобовите култури - фасул, леща, грах, нахут, както и ядки - фъстъци, кашу, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед.
Включете повече плодове и зеленчуци в менюто си – както пресни, така под формата на супи и яхнии;
- По време на пости е важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци - не са само в пресен вид, но и във вид на супи, яхнии и сушени плодове.
Калорична зеленчукова салата с варива
Необходими продукти:
1 ч.ч. сварен боб
1 ч. сварена леща
2-3 бр. кисели краставички
1/2 бр. кисела зелка
2-3 бр. картофи
2-3 с.л. оцет
1-2 глави лук
Начин на приготвяне:
Бобът (или леща) се намачква с помощта на вилица. На ситно се нарязват предварително сварените картофи, краставички, зелето и лукът.
Всички изброени продукти се объркват добре, овкусяват се с оцет и малко сол.
По желание може да добавите и зехтин за аромат.
Може да се предложи и като предястие
Цветна крем супа
Необходими продукти:
1 чушка
300 г тиква (или карфиол)
250 г зелен боб
2 картофa
2 тиквички
сол и един зеленчуков бульон
магданоз (розмарин)
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. Попарват се в литър гореща вода. Оставят се да врат около 20 минути и когато са омекнали се пасират. Овкусяват се с зеленчуков бульон.
Супата е добре да се сервира с крутони в дълбоки порцеланови купи, поръсена със ситно нарязан магданоз (или стръкче розмарин) и кубче маргарин за аромат.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.