11 Април, 2025

Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Време за приготвяне: 50 min

Съставки
за  2 порции

2 лаврак
2 скилидки чесън
1 лимон
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
50 ml маслиново масло
За соса:

2 жълтъка
80 g краве масло
сок от лимон
сол и черен пипер
За картофите:

400 g картофи
100 g краве масло
1 копър

Начин на приготвяне

Измиваме рибата и с помощта на остър нож отделяме филетата, като режем по дължината на гръбначната кост. След като отстраним костиците, подправяме филетата със сол, черен пипер и малко маслиново масло. В тиган със загрято маслиново масло ги запечатваме от двете страни, като първо ги поставяме от страната с кожата. При обръщането добавяме целите скилидки чесън, изцеждаме лимоновия сок и слагаме пресните подправки. Когато рибата е готова, я изваждаме.

Соса приготвяме, като на водна баня разбиваме жълтъците с предварително разтопеното масло до получаването на кремообразна смес. Накрая овкусяваме със сол и лимонов сок на вкус.

Измитите картофи нарязваме на едро, овкусяваме със сол и черен пипер и ги печем в тава с малко вода в предварително загрята на 180°С фурна. Когато са почти готови, върху тях поставяме маслото, нарязано на кубчета, поръсваме с наситнения копър и ги връщаме във фурната за още 5 – 10 минути.

Как да сервираме:

Поднасяме филето от лаврак, полято със соса и гарнирано с печените картофи. Допълваме удоволствието от ястието с чаша шардоне.

https://gotvi.lidl.bg/

Сподели:
Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Агнешки пеперудки със сладък картоф и свежа салата

Рецептата, която ви предлагаме, чудесно се вписва във вкусно и лесно за приготвяне пролетно меню – агнешкото е класика за сезона, а свежата салата и сладките картофи внасят баланс и лекота в менюто

Телешки дробени със синдермьо

Телешки дробени със синдермьо

Ястието, което ви предлагаме, е различно както на вкус, така и по начин на приготвяне от познатата "синдермьо", която се предлага в ресторантите у нас и в чужбина. Съчетаването на крехкото и ароматно телешко месо с пухкавата синдермьо го прави неустоимо вкусно и питателно

Панирана щука с пролетна салата

Панирана щука с пролетна салата

Тази рецепта е отличен избор за тези, които обичат леки, хрупкави и здравословни ястия, подходящо както за обедно, така и за вечерно меню