27 Ноември, 2024

Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Филетиран лаврак със сос „Холандез“ и печени картофи

Време за приготвяне: 50 min

Съставки
за  2 порции

2 лаврак
2 скилидки чесън
1 лимон
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
50 ml маслиново масло
За соса:

2 жълтъка
80 g краве масло
сок от лимон
сол и черен пипер
За картофите:

400 g картофи
100 g краве масло
1 копър

Начин на приготвяне

Измиваме рибата и с помощта на остър нож отделяме филетата, като режем по дължината на гръбначната кост. След като отстраним костиците, подправяме филетата със сол, черен пипер и малко маслиново масло. В тиган със загрято маслиново масло ги запечатваме от двете страни, като първо ги поставяме от страната с кожата. При обръщането добавяме целите скилидки чесън, изцеждаме лимоновия сок и слагаме пресните подправки. Когато рибата е готова, я изваждаме.

Соса приготвяме, като на водна баня разбиваме жълтъците с предварително разтопеното масло до получаването на кремообразна смес. Накрая овкусяваме със сол и лимонов сок на вкус.

Измитите картофи нарязваме на едро, овкусяваме със сол и черен пипер и ги печем в тава с малко вода в предварително загрята на 180°С фурна. Когато са почти готови, върху тях поставяме маслото, нарязано на кубчета, поръсваме с наситнения копър и ги връщаме във фурната за още 5 – 10 минути.

Как да сервираме:

Поднасяме филето от лаврак, полято със соса и гарнирано с печените картофи. Допълваме удоволствието от ястието с чаша шардоне.

https://gotvi.lidl.bg/

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.