Съставки
за 2 порции
2 лаврак
2 скилидки чесън
1 лимон
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
50 ml маслиново масло
За соса:
2 жълтъка
80 g краве масло
сок от лимон
сол и черен пипер
За картофите:
400 g картофи
100 g краве масло
1 копър
Начин на приготвяне
Измиваме рибата и с помощта на остър нож отделяме филетата, като режем по дължината на гръбначната кост. След като отстраним костиците, подправяме филетата със сол, черен пипер и малко маслиново масло. В тиган със загрято маслиново масло ги запечатваме от двете страни, като първо ги поставяме от страната с кожата. При обръщането добавяме целите скилидки чесън, изцеждаме лимоновия сок и слагаме пресните подправки. Когато рибата е готова, я изваждаме.
Соса приготвяме, като на водна баня разбиваме жълтъците с предварително разтопеното масло до получаването на кремообразна смес. Накрая овкусяваме със сол и лимонов сок на вкус.
Измитите картофи нарязваме на едро, овкусяваме със сол и черен пипер и ги печем в тава с малко вода в предварително загрята на 180°С фурна. Когато са почти готови, върху тях поставяме маслото, нарязано на кубчета, поръсваме с наситнения копър и ги връщаме във фурната за още 5 – 10 минути.
Как да сервираме:
Поднасяме филето от лаврак, полято със соса и гарнирано с печените картофи. Допълваме удоволствието от ястието с чаша шардоне.


Коментари (0)