7 Декември, 2025

На гости на Галисия с малко парче Тарта де Сантяго

На гости на Галисия с малко парче Тарта де Сантяго

Една от рецептите за десерт, която не можете да пропуснете в нито една рецепта на тази цена, е бадемова торта или пай или Компостелана Сантяго.

Галисия е епицентърът на десерти с бадеми, въпреки че не се намира в бадемова земя. Първият Тарт на Сантяго се появява документиран през 1577 г. по време на посещение на Д. Педро де Порто в Компостела.

Първата рецепта е от Луис Бартоломе де Лейбар в книгата Cuaderno de Confitería (епиграф на „Tarta de Almendra“ от 1835 г.).

Основните съставки са бадемите, захарта и яйцата, всички те са в равни части. Не е евтина или лека торта, но ако харесвате бадеми, това е вашата торта, честно казано вкусна.

Съставки за Тарта де Сантяго

250 г сурови смлени бадеми от сорта Маркона или 250 г обелени бадеми (ако ще направите брашното сами)
5 големи яйца L
250 г бяла захар
Настърган лимон
1/2 малка лъжица смляна канела (около 5 g)
1 парче масло, за да намажете формата
Няколко капки билкова ракия или ликьор, който ви харесва най-много
50 г пудра захар за украса на тортата

Добре е формата да бъде с размер 28 см.

Тук имате 2 варианта, да купите директно вече смлян бадем или да направете целия процес сами. Ако купувате вече преработеното брашно, не е необходимо да го препичате, тоест спестявате стъпки 1, 2 и 6 от рецептата.

Смелете и препечете суровия бадем така, че се получат две различни консистенции.
Едната много смляна, почти на брашно, а другата малко по-гъста, така че да се усеща при ядене. Слагаме смления бадем във фурната на около 120° C за около 10 минути. По този начин бадемът освобождава своите масла и аромати. В същото време част от влагата, която суровият бадем обикновено има, изчезва. Можете да го направите и в тиган, като препечете бадема при ниска температура.

Докато бадемът се пече, добавете захарта и яйцата в купа. Бием всичко добре. Измиваме лимона, подсушаваме и настъргваме половината от него.

Добавете половин чаша (25 мл) от ликьора, който харесвате. Също така половин лъжица смляна канела към яйчената смес.

Оставете препечения бадем да се охлади и когато е топъл, добавете ароматизирания яйчен крем.

Разбъркайте добре с шпатула, без да биете. Просто разбъркайте съставките, така че бадемът да се смеси добре с яйчния крем.

Печене на торта Сантяго и финално представяне

Предварително загряваме фурната до 180°C (отгоре, отдолу и въздух).
Намазваме формата с маслото и изсипваме сместа. Слагаме тортата във фурната при 180ºС в средата на тавата за 35 минути, докато повърхността добре покафенее.

Последните 10 минути покриваме с парче алуминиево фолио, за да не изгори. 

Опитвайте с вилица от време на време, за да видите дали тортата е изпечена, вилицата винаги трябва да излиза чиста.

Когато тортата е добре изпечена, я изваждаме да изстине.

Слагаме шаблон, изрязан от кръст на Сантяго или поклоннически гребец. Гарнирайте със захар за глазура. За да стане безупречно, най-добре е да пресеете захарта за глазура с цедка.

Приготвяне на основата на тортата Сантяго

Тортата е много проста и най-вече бърза за приготвяне, след 10 минути имате всичко сглобено и само фурната работи. Така че може да се каже, че това е торта, която може да направи едно дете.

Важното е качеството на съставките, с които ще работим. Бадемът, който се използвал, е тип маркона, но можете да изберете този, който ви харесва най-много.

https://www.recetasderechupete.com

Превод: Faktor.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза