5 Декември, 2025

Грешки при готвене у дома

Грешки при готвене у дома

Четете ли рецептата до края?

Американското списание "Real Simple" посочи най-разпространените грешки, които домакините допускат при готвене у дома.

Първата грешка е да не прочетете рецептата до края, преди да започнете да готвите. Както отбелязва вестникът, приготвянето на съставките и внимателното изучаване на инструкциите са сред най-важните изисквания за правилното изпълнение на рецептата.

Друга грешка е да препълвате тигана, когато пържите нещо. Ако сложите съставките една върху друга в препълнен тиган, те няма да получат желаната хрупкава коричка.

Често срещана грешка при приготвянето на тестени изделия е да забравите да сложите достатъчно сол във водата. Пастата абсорбира вода по време на готвене, така че трябва да добавите достатъчно сол, за да я овкусите по време на готвенето.

Друга грешка е използването на недобре съхранени сушени подправки. Както „Real Simple” напомна, сушените подправки губят аромата си с течение на времето. Пресните билки могат напълно да преобразят вкуса на едно ястие, докато изсушените няма да постигнат този ефект.

Пропуск е използването на тъпи ножове. Редовното заточване на ножовете помага не само да спестите време и усилия, но също така прави процеса на готвене по-безопасен, отбелязва вестникът.

Последната от изброените грешки е игнорирането на факта, че по време на приготвянето ястието трябва постоянно да се опитва. Независимо от времето за готвене и количеството на необходимите съставки почти винаги е нужна корекция, за да бъде приготвеното „вкусно според вашите предпочитания”. (БГНЕС)
Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.