26 Декември, 2025

Грис халва с канела и кафе

Грис халва с канела и кафе

Любим вкус от детството, но с ароматна добавка на канела и кафе

Необходими съставки

вода - 2 1/3 ч.ч
захар - 1 ч.ч
грис - 1 ч.ч
канела - 2 ч.л
масло - 80 г
инстантно кафе - 1 ч.л

Начин на приготвяне

Смесват се водата с 1 ч.л. инстантно кафе. После добавяме и захарта. Вари се докато се получи сироп. 

Слагаме 80 г масло в тиган и го размекваме на котлона, като разбъркваме. Към маслото, което сме размекнали, слагаме и 1 ч.ч. грис. Продължаваме да разбъркваме. 

Запържва се маслото с гриса, докато стане златист. Сипваме бавно горещият сироп в сместа с маслото и гриса. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на бучки. 

Изсипваме сместа, след като сме я направили до желаната гладка смес в малка тава. Поръсваме отгоре с канела. След като изстине, я режем на квадрати.

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите