25 Ноември, 2024

Грис халва с канела и кафе

Грис халва с канела и кафе

Любим вкус от детството, но с ароматна добавка на канела и кафе

Необходими съставки

вода - 2 1/3 ч.ч
захар - 1 ч.ч
грис - 1 ч.ч
канела - 2 ч.л
масло - 80 г
инстантно кафе - 1 ч.л

Начин на приготвяне

Смесват се водата с 1 ч.л. инстантно кафе. После добавяме и захарта. Вари се докато се получи сироп. 

Слагаме 80 г масло в тиган и го размекваме на котлона, като разбъркваме. Към маслото, което сме размекнали, слагаме и 1 ч.ч. грис. Продължаваме да разбъркваме. 

Запържва се маслото с гриса, докато стане златист. Сипваме бавно горещият сироп в сместа с маслото и гриса. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на бучки. 

Изсипваме сместа, след като сме я направили до желаната гладка смес в малка тава. Поръсваме отгоре с канела. След като изстине, я режем на квадрати.

Сподели:

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура