5 Декември, 2025

Хрупкаво пилешко филе със салата от червено цвекло

Хрупкаво пилешко филе със салата от червено цвекло

Празниците отминаха, но за добрата домакиня празникът в кухнята идва с добрата рецепта

Съставки

6 филии пълнозърнест хляб
0.5 връзка риган
0.5 връзка мащерка
50 г масло
4  пилешки гърди без кожа
3 глави червено цвекло
1  тъмнозелена тиквичка
1  лимон, сок и настъргана кора
сол и черен пипер
зехтин

Приготвяне

1. За коричката нарежете на кубчета хляба и го сложете в блендер. Добавете листенцата риган и мащерка и овкусете със сол и черен пипер. Добавете мекото масло и пасирайте всичко.
2. Разрежете всяко парче пилешко месо на две по-тънки, по хоризонтал, с помощта на остър нож. Подредете парчетата пилешки гърди в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете с малко сол и черен пипер. Върху всяко парче месо нанесете слой от сместа с хляб. Печете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути.
3. Обелете главите цвекло. Нарежете ги на филии, след това на ивички, след това на кубчета. Сложете цвеклото в купа. Настържете фино кората на лимона и изтискайте сока на половината лимон. Разбъркайте. Добавете заквасената сметана, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
4. Измитата и подсушена тиквичка нарежете на тънки дълги ленти, с помощта на белачка за зеленчуци. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте и оставете салатата да престои десетина минути.
5. Сервирайте хрупкаво печено филе, гарнирано със салата от червено цвекло и ленти от тиквички.

24kitchen.bg
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза