В официални мандри се преработва по-малко от половината мляко, произвеждано в България, а средно за Европейския съюз процентът е над 90, обяви Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, цитиран от БНР.
Това означава, че 55% от млякото не се декларира и се търгува по неофициални канали. Средната цена за млякото у нас е 29 цента за литър, което е близо до европейските цени. Тази цена се формира на база официално декларирано мляко, което е парадоксално - фактът, че голяма част от суровината не се предава в мандрите, помага на легалните производители, като държи добра цена.
Друг проблем на сектора е много ниската производителност у нас - ако в Европа една крава добива 7 тона мляко годишно, у нас млеконадоя е под 4 тона. Отделно се отчитат диспропорции на вътрешния пазар – 20% от кравите дават 2/3 от официално отчетеното мляко , а останалите 80% от животните дават под 1 тон на година, което е крайно нерентабилно.
В същото време обаче те получават същата субсидия, което създава напрежение в сектора – субсидират се неефективни производства, което ще доведе до загиване на ефективните. В Румъния, например, за да се избегне това, животни, които дават под 3 тона и половина годишно, не се субсидират – това даде като пример Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг