Не случайно лозята на KATARZYNA ESTATE, от които правим виното розе се намират именно в тази специална зона на Източните Родопи. Избата е на същата географска ширина с едни от най-известните световни винени области. Но не само това прави брандът толкова добър.
Почвата, климатът и лозята са първокласни, което прави целият процес по създаване на хубаво вино розе, бяло и червено, още по-лесен. А любовта, с която работи всеки един човек от екипа на KATARZYNA ESTATE, е капката, която превръща добрия продукт в истинска магия.
Откъде идва розето?
Розе е онази любима напитка, която комбинира лекия аромат на бялото вино и носи малко от цвета и структурата на червеното грозде. То има плодовите и флорални нотки на червените вина, но е по-леко, с по-малко алкохол и танини, както са белите вина.
Вино розе се произвеждат от червено грозде, което се бере малко по-рано от това за червено вино. Ето защо ще го намерите на всяко място, което произвежда червено вино. То е особено разпространено в по-топлите райони със средиземноморски климат, като Южна Франция, Калифорния, Испания и Италия. Този вид традиционно е бил напитка за горещо време, но сега на тези вкусни вина се наслаждават целогодишно.
България не остава по-назад в производството на вино розе, напротив. Много производители, сред които и KATARZYNA ESTATE, правят ароматно и хубаво вино розе, на което мнозина се наслаждават.
Думата „розе“ означава „розово“ на френски и описва всички вина с розови нюанси.
Какво определя видовете розе
Това вино се получава, когато люспите на червеното грозде го докоснат само за кратко. Докато някои червени вина ферментират седмици наред върху люспите на червеното грозде, розетата се оцветяват в червено само за няколко часа. Така се получава красивият розов цвят на виното.
Винопроизводителите обикновено имат пълен контрол върху крайния цвят на виното. Те могат да премахнат люспите на червеното грозде (източника на червения пигмент), когато виното достигне перфектния цвят.
Видовете розе се определят от няколко основни фактора, като най-важният е гроздето, от което е направено и начинът, по който то се обработва. Начина на обработка на гроздето влияе директно върху цвета, аромата и вкуса му.
Основните методи за обработка са мацерация, пресоване или смесване.
Мацерация е процесът на оставяне на червеното грозде да кисне с люспите за кратко (няколко часа), докато придобие желания розов цвят. Това е най-често използваният метод за производство му.
Пресоване е методът, който пресова зърната грозде почти веднага след бране. По този начин почти не остава време за дълъг контакт на сока с люспите на червеното грозде. Така се получават най-бледите вина розе.
Смесването на червено и бяло вино е друг метод. Той обаче е забранен в Европейския съюз, когато става дума за сухи вина. Използва се в редки случаи за някои пенливи вина. Ако искате да опитате розе от смесено бяло и червено вино, то трябва да потърсите такова, което е произведено извън Европа.
Правилният начин да пиете розе
Първо правило при пиенето на хубаво вино розе – то трябва да се сервира охладено, на температура между 8°C и 10°C. И тъй като се сервира студено, то е традиционно лятна напитка, алтернатива на червеното вино.
Най-важната стъпка в пиенето на хубаво розе обаче е да му се наслаждавате и то в добра компания.
Ако искате и вие да пиете своето вино с удоволствие и настроение, изберете KATARZYNA розе. То ще ви осигури не само ароматна и вкусна напитка, но и настроение и забавление с всяка глътка. Изберете своя любим сорт и поръчайте бутилка вино розе на цена, която ще ви изкуши.


Коментари (0)