Топкулинарят Иван Звездев предлага рецепта за силен имунитет и енергиен тонус на организма.
Таратор от коприва
За 4 порции:
100 г коприва
1 краставица
1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. винен оцет
Измиваме копривата добре и я слагаме в хаван с половин лъжичка сол и чесън, хубаво стриваме, докато стане на кашичка. Киселото мляко пасираме за две минути, за да подсилим вкуса и смесваме с 400 мл вода. Обелваме краставицата и я нарязваме на малки кубчета. Осоляваме и тогава я смесваме с киселото мляко. Прибавяме копривата. Поливаме със зехтин, оцет и посоляваме.
Разбъркваме и поднасяме таратора.
Съвети:
*1. Копривата може да се смеси и само с цедено мляко без доливане на вода.
2. По време на пост особено ценна е постна разядка като от основната рецепта се маха млякото и краставицата, а се счукват 100 г орехи заедно с копривата да станат на пюре и тогава се смесват със зехтин или олио, сол и оцет на вкус и повечко чесън.
("24 часа")
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене