26 Декември, 2025

Иван Звездев с топрецепта за силен имунитет

Иван Звездев с топрецепта за силен имунитет

Таратор от коприва

Топкулинарят Иван Звездев предлага рецепта за силен имунитет и енергиен тонус на организма.

Таратор от коприва

За 4 порции:
100 г коприва
1 краставица
1 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. винен оцет

Измиваме копривата добре и я слагаме в хаван с половин лъжичка сол и чесън, хубаво стриваме, докато стане на кашичка. Киселото мляко пасираме за две минути, за да подсилим вкуса и смесваме с 400 мл вода. Обелваме краставицата и я нарязваме на малки кубчета. Осоляваме и тогава я смесваме с киселото мляко. Прибавяме копривата. Поливаме със зехтин, оцет и посоляваме.

Разбъркваме и поднасяме таратора.

Съвети:

*1. Копривата може да се смеси и само с цедено мляко без доливане на вода.
2. По време на пост особено ценна е постна разядка като от основната рецепта се маха млякото и краставицата, а се счукват 100 г орехи заедно с копривата да станат на пюре и тогава се смесват със зехтин или олио, сол и оцет на вкус и повечко чесън.

("24 часа")

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите