7 Декември, 2025

Израелски кус-кус с карамелизиран лук и патладжан

Израелски кус-кус с карамелизиран лук и патладжан

Ястието е подходящо за постещи

Необходими продукти:

1 ч.ч. кус-кус
зехтин
1 глава лук, нарязан на тънки филийки
2 скилидки чесън
сокът на 1 лимон
1 с.л. тахан
5 бейби патладжана (7-10 см в диаметър) или 1 голям патладжан, нарязан
2 стръка мента, само листата, почистени и нарязани
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Кипнете вода и сложете кус-куса заедно с щипка сол. Сварете го за около 3-5 мин. и отцедете. Изплакнете със студена вода и заделете.

2. Сгорещете зехтин и сотирайте лука в малка тенджерка. За да се карамелизира лукът, огънят трябва да е много слаб, така че да се освободи захарта на зеленчука. Разбърквайте от време на време.

3. Междувременно сгорещете щедро количество зехтин в голям тиган и добавете чесъна. Намалете огъня до умерен и сложете патладжана. Пържете, докато стане леко хрупкав и заделете.

4. Когато лукът и патладжанът са готови, ги сложете при кус-куса в голяма купа.

5. Смесете лимоновия сок, тахана, малко сол и пипер на вкус и 1 с.л. зехтин. Полейте с този сос кус-куса и разбъркайте. Добавете ментата.

6. Поднесете топло или студено.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза