6 Декември, 2025

Изведоха формула за идеалната домашна пица

Изведоха формула за идеалната домашна пица

За изследването си физиците са използвали пица Маргарита

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. "Дейли мейл".

Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.

За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.

Пица Маргарита

Необходими продукти:

за тестото:

450 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
250 мл хладка вода

за соса:

360 г белени домати
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
4-5 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус

за топинга:

600 г сирене „Моцарела“
1 връзка пресен босилек

Начин на приготвяне:

Смесете съставките за тестото и ги замесете. Сипете малко зехтин на дъното на купа, поставете омесеното тесто вътре и го намажете със зехтина отгоре, за да не изсъхне. Оставете го за час на топло, покрито с кърпа, за да втаса. От това тесто и съставките можете да направите 3 пици. 
Разделете готовото тесто на три части. Премесете ги отново, като направите три топки. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно. 

Счукайте скилидките чесън. Изсипете ги в купа и прибавете доматите. Пасирайте продуктите. Добавете настъргания пармезан, захарта, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте всичко. 

Вземете една от топките и я разточете тънко в кръгла форма с диаметър около 25 см. Поръсете с царевично брашно лопатката за пици и върху нея поставете разточеното тесто. Запрашването се прави, за да можете после лесно да приплъзнете пицата върху плочата за печене. 

Гребнете с черпак от доматената смес и с кръгови движения нанесете слой върху тестото. Краищата на тестото ги оставете без покритие. Натрошете върху него моцарелата и поръсете отгоре с накъсани листа от босилек. 


Поставете върху плоча в загрята на 250 градуса фурна и печете около 7-10 минути до готовност. 

   
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза