Коледният пудинг може да не е десертът, който правиш всяка година, но защо да не започнеш и да не го превърнеш в своя традиция? Той е без глутен, което ще ти помогне да си починеш от всички тежки (но вкусни) десерти. Пълен е със сушени плодове и ядки, а има и бренди. Съхранявай го плътно опакован в хладилника, а преди сервиране го остави да поседи на стайна температура.
Ето и как да си го приготвиш: Необходими продукти за 8 парчета:
• 3/4 чаша сушени червени боровинки
• 3/4 чаша сушени череши
• 1/2 чаша стафиди
• 1/2 чаша сушено френско грозде
• 1/4 чаша бренди
• 2 с.л. портокалов ликьор
• кора и сок от 1 лимон
• 1/2 ч. л. канела
• 1/4 ч. л. смляно индийско орехче
• 1/4 ч. л. смлян карамфил
• 1 чаша кафява захар
• 1 голяма ябълка, настъргана
• 1/2 чаша нарязани бадеми
• 2 големи яйца, разбити
• 3 с.л. растително масло
• 2 с.л. меласа
• 2 чаши бадемово брашно
• 1/4 чаша царевично нишесте
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.л. сол
За заливката с бренди:
• 4 с.л. масло
• 2 с.л. царевично нишесте
• 1 1/2 чаша мляко
• 1/4 чаша гранулирана захар
• 1/4 чаша бренди
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете червените боровинки, черешите, стафидите, гроздето, брендито, портокаловия ликьор, кората и сока от лимона, канелата, индийското орехче и карамфила. Покрийте и охладете за една нощ. Намазнете средна топлоустойчива купа, а в друга смесете захарта, ябълката и бадемите. Добавете към маринованите плодове, след което разбъркайте яйцата, растителното масло и меласата. Смесете ги с бадемовото брашно, царевичното нишесте, бакпулвера и солта. Добавете сместа към намазнената купа и „опаковайте“ плътно. Покрийте горната част с хартия за печене, а след това и с фолио. Завържете конец около фолиото, за да го закрепите плътно. В съд поставете достатъчно голяма купа, в която да се събере пудингът. Поставете го там, а след това изсипете вряла вода, до около средата на съда (но не и над пудинга). Оставете да къкри на слаб огън за 6 часа. От време на време проверявайте водата и добавяйте още, ако е паднала под половината. След това внимателно обърнете съда върху дъска и оставете да се охлади напълно. Междувременно направете заливката от бренди. В тиган на средна температура разтопете маслото. Добавете царевичното нишесте, а след това бавно и млякото. Прибавете захар и гответе, докато тя се разтвори. Превключете на по-ниска температура и изчакайте, докато сосът се сгъсти (около 10 минути), като разбърквате от време на време. Добавете бренди и махнете от котлона. С тази смес залейте пудинга преди сервиране.
dama.bg/
Още от Магии в кухнята
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура