26 Ноември, 2024

Как да си починем от всички тежки (но вкусни) коледни десерти?

Как да си починем от всички тежки (но вкусни) коледни десерти?

Страхотен коледен пудинг

Коледният пудинг може да не е десертът, който правиш всяка година, но защо да не започнеш и да не го превърнеш в своя традиция? Той е без глутен, което ще ти помогне да си починеш от всички тежки (но вкусни) десерти. Пълен е със сушени плодове и ядки, а има и бренди. Съхранявай го плътно опакован в хладилника, а преди сервиране го остави да поседи на стайна температура. 

Ето и как да си го приготвиш: Необходими продукти за 8 парчета:

• 3/4 чаша сушени червени боровинки
• 3/4 чаша сушени череши
• 1/2 чаша стафиди
• 1/2 чаша сушено френско грозде
• 1/4 чаша бренди
• 2 с.л. портокалов ликьор
• кора и сок от 1 лимон
• 1/2 ч. л. канела
• 1/4 ч. л. смляно индийско орехче
• 1/4 ч. л. смлян карамфил
• 1 чаша кафява захар
• 1 голяма ябълка, настъргана
• 1/2 чаша нарязани бадеми
• 2 големи яйца, разбити
• 3 с.л. растително масло
• 2 с.л. меласа
• 2 чаши бадемово брашно
• 1/4 чаша царевично нишесте
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.л. сол

За заливката с бренди:

• 4 с.л. масло
• 2 с.л. царевично нишесте
• 1 1/2 чаша мляко
• 1/4 чаша гранулирана захар
• 1/4 чаша бренди

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете червените боровинки, черешите, стафидите, гроздето, брендито, портокаловия ликьор, кората и сока от лимона, канелата, индийското орехче и карамфила. Покрийте и охладете за една нощ. Намазнете средна топлоустойчива купа, а в друга смесете захарта, ябълката и бадемите. Добавете към маринованите плодове, след което разбъркайте яйцата, растителното масло и меласата. Смесете ги с бадемовото брашно, царевичното нишесте, бакпулвера и солта. Добавете сместа към намазнената купа и „опаковайте“ плътно. Покрийте горната част с хартия за печене, а след това и с фолио. Завържете конец около фолиото, за да го закрепите плътно. В съд поставете достатъчно голяма купа, в която да се събере пудингът. Поставете го там, а след това изсипете вряла вода, до около средата на съда (но не и над пудинга). Оставете да къкри на слаб огън за 6 часа. От време на време проверявайте водата и добавяйте още, ако е паднала под половината. След това внимателно обърнете съда върху дъска и оставете да се охлади напълно. Междувременно направете заливката от бренди. В тиган на средна температура разтопете маслото. Добавете царевичното нишесте, а след това бавно и млякото. Прибавете захар и гответе, докато тя се разтвори. Превключете на по-ниска температура и изчакайте, докато сосът се сгъсти (около 10 минути), като разбърквате от време на време. Добавете бренди и махнете от котлона. С тази смес залейте пудинга преди сервиране.

dama.bg/

Сподели:
Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура