27 Декември, 2025

Консервиране: За тази рецепта не е необходим оцет

Консервиране: За тази рецепта не е необходим оцет

Патладжан в олио

Необходими продукти: 

3 кг патладжан, 100 г лук, 200 г моркови, глава целина, сол, магданоз, олио, черен пипер

Начин на приготвяне: 

Слагате на котлона тенджера с вода, която трябва да възври. След това добавяте патладжаните, за да омекнат. Когато са готови, извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около сантиметър. Следва да ги запържите в сгорещено олио. След като се зачервят и ги извадите, поръсете ги с черен пипер и сол.

Останалите зеленчуци – лука, морковите и целината, режете на филии. Нареждате в подходящи буркани парче патладжан, а между тях слагате от другите зеленчуци. Най-накрая заливате патладжана с олиото, където се е пържил, предварително прецедено. Затваряте и стерилизирате за 15 минути.

Можете да консервирате и пържен патладжан с малко чесън – без никакви останали зеленчуци. Просто трябва да нарежете патладжана на филии и след като изтече горчивия сок да го запържите.

След това нареждате в буркани предварително отцедените от мазнината парчета и поръсвате с чесън между тях. Следва отново да залеете патладжана с прецеденото олио, слагате капачки и стерилизирате за десетина минути.

(zajenata.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите