5 Декември, 2025

Консервиране: За тази рецепта не е необходим оцет

Консервиране: За тази рецепта не е необходим оцет

Патладжан в олио

Необходими продукти: 

3 кг патладжан, 100 г лук, 200 г моркови, глава целина, сол, магданоз, олио, черен пипер

Начин на приготвяне: 

Слагате на котлона тенджера с вода, която трябва да възври. След това добавяте патладжаните, за да омекнат. Когато са готови, извадете ги и ги нарежете на шайби с дебелина около сантиметър. Следва да ги запържите в сгорещено олио. След като се зачервят и ги извадите, поръсете ги с черен пипер и сол.

Останалите зеленчуци – лука, морковите и целината, режете на филии. Нареждате в подходящи буркани парче патладжан, а между тях слагате от другите зеленчуци. Най-накрая заливате патладжана с олиото, където се е пържил, предварително прецедено. Затваряте и стерилизирате за 15 минути.

Можете да консервирате и пържен патладжан с малко чесън – без никакви останали зеленчуци. Просто трябва да нарежете патладжана на филии и след като изтече горчивия сок да го запържите.

След това нареждате в буркани предварително отцедените от мазнината парчета и поръсвате с чесън между тях. Следва отново да залеете патладжана с прецеденото олио, слагате капачки и стерилизирате за десетина минути.

(zajenata.bg)

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.