Изненадващо работата на микровълновата печка все още поражда въпроси и противоречия. Незаменимият кухненски помощник е на пазара повече от 70 години. И едва ли има човек, който никога да не го е използвал.
Въпреки това, през целия период на своето съществуване, микровълновата печка е успяла да придобие много митове. И на първо място, те са свързани с това дали изобщо е безопасно да се използва . Днес ще се опитаме да разберем всички вълнуващи моменти за това.
МИКРОВЪЛНОВА
Първото нещо, което поражда съмнения, е загубата на хранителни вещества по време на готвене в микровълнова фурна. Няма категоричен отговор на този въпрос. Тъй като, на първо място, това зависи от времето за готвене и от самия продукт.
Въпреки това, друг експеримент доказа, че по време на бързо приготвяне хранителни вещества не са загубени. Освен това микровълновата печка може не само да запази, но дори да увеличи броя на флавоноидите. Зависи и от количеството вода, в което се готви зеленчукът.
Изследователят Ксианг Ли Ву казва, че трябва да знаете точното време за готвене за всеки продукт. Например, чрез умерено нагряване на конкретни зеленчуци, напротив, ще увеличите броя на полезните им свойства .
Какво се случва с пластмасата?
Следващият важен момент е нагряването на пластмасовия контейнер. Купуването на готово увито ястие и бързото му изпращане в микровълновата печка е такава класика на жанра! Експертите обаче не препоръчват това и ето защо.
Професор Джумин Танг казва, че някои видове пластмаса изобщо не са подходящи за отопление. Преди 9 години учените проведоха цяло проучване по тази тема. Повечето от различните пластмасови контейнери отделят химикали при нагряване. И това може да повлияе на благосъстоянието на човек.
Фталатите се добавят, за да направят пластмасата по-гъвкава. И при тях всичко не е толкова розово, колкото бихме искали. Попаднали в организма, те могат да нарушат работата му и в най-лошия случай да доведат до редица сериозни заболявания .
Ако искате да защитите себе си и близките си, претопляйте храната в керамични съдове. Но ако трябва да купите ястие в контейнер, проверете етикета върху него . Буквите "V" или "PVC" и цифрата 3 показват, че в пластмасата има фталати.
Какво ще кажете за температурата?
Експертите не препоръчват използването на микровълнова фурна за готвене. Храната не се загрява равномерно и на някои места може да остане полупечена. Основната работа на микровълновата печка е да подгрява вече сготвената храна.
Въпреки това, дори и при конвенционално отопление, нещата не са толкова прости. В идеалния случай храната може да се подгрява само веднъж. С всеки нов опит ще ви бъде по-трудно да се отървете от вредните бактерии, които се образуват в храните.
Митът за радиацията
Преди много се говореше за това как радиацията в микровълновата печка е вредна за хората. Това обаче не е така. Освен това митът е развенчан от много дълго време. Тук участва нискочестотно електромагнитно излъчване. За да ви стане по-ясно, точно същото се използва в радиотехниката или крушките. Когато храната е в микровълновата, тя просто абсорбира микровълните. И те не надхвърлят устройството.
С други думи, микровълновото лъчение по никакъв начин няма да повлияе на целостта на химическите връзки в тялото. И още повече, че няма да може да увреди ДНК. Не е нужно да се притеснявате за това. Но не забравяйте да си водите бележки за нагряването на пластмаса! Защо да рискувам отново?
www.zajenata.bg
И какво се случва с пластмасата?
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.