Пошираното яйце може да е перфектният завършек на вашата салата или точната съставка за перфектната препечена филийка. Пошираното яйце е главният герой в рецептата за яйца Бенедикт. Как обаче да поширате яйце? Вижте някои трикове и съвети.
Но какво е поширане?
Поширането е готварска техника, при която продуктът се готви във вряща течност (вода, бульон и др.). Ако трябва да сме още по-прецизни, температурата на течността трябва да е между 60 и 80 градуса.
При поширането течността ври леко с малки мехурчета в нея. Наричат поширането нежна готварска техника, защото е подходяща за деликатни продукти – каквито са яйцата и рибата например.
Плюсът на поширането е, че храната не е суха и има много наситен вкус. Причината е в бавното готвене на ниска температура.
Съвети за поширане на яйца
Най-популярният продукт за поширане е яйцето. При него белтъкът е перфектно сготвен, а жълтъкът е течен. Най-често пошираните яйца се сервират като част от яйцата Бенедикт, но могат да се допълнение и към различни сандвичи.
Правилото на Джулия Чайлд за 10-те секунди и дупката от карфица
Джулия Чайлд е едно от най-популярните лица в света на кулинарията, особено в англоезичния свят. Нейнят съвет за перфектно поширани яйца е: С карфица или безопасна игла пробийте дупка в яйцето. Сложете го в горещата вода за 10 секунди. Извадете го и тогава го счупете, за да се пошира. По този начин ще избегнете разпадането на белтъка.
Пресните яйца са перфектни за поширане
Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-добре ще се пошира. Трудно е със сигурност да знаете колко пресни са яйцата, но ако се докопате до домашни яйца, не пропускайте да си поширате няколко.
Оцетът – верен помощник
Ролята на оцета в поширането на яйцата е спорна. Някои го приемат, според други – е напълно излишен. И все пак, ето какво можете да направите: Добавете малко оцет към водата, преди да сложите яйцето да се пошира. Смята се, че оцетът ща намали вероятността от разпадането на белтъка.
Яйцето и купичката
Винаги чупете яйцето в купичка, а не директно в тенджерата. След като го сложите в купичката, нежно, внимателно, а не от високо и рязко, го плъзнете във водата.
Вода като торнадо
Направете своеобразно водно торнадо в тенджерата. С помощта на лъжица завъртете водата и следвайки горното правило бавно пуснете яйцето от купичката. Водовъртежът ще помогне на белтъка да се „увие“, оставяйки жълтъка в центъра.
.
Поширане на яйца в свежо фолио
Свежото фолио е чудесен начин да поширате яйца, особено ако приготвяте няколко порции едновременно и искате всички гости да хапват заедно.
В купичка поставете свежо фолио и леко намазнете с олио или зехтин. В него чукенете яйцето. Сложете сол и черен пипер. Можете също така да сложите други билки по ваш избор. Ситно накълцан зелен лук е друг вариант за разнообразяване на класическото поширано яйце. Съберете фолиото така, че да получите вързопче.
Нека фолиото е малко повече, за да е по-дълга дръжката и лесно да вадите яйцата. Варете 5 минути, след което внимателно отрежете фолиото под възела и оставете яйцето леко да се плъзне навън.
(recepti.rozali.com)
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.