5 Декември, 2025

Поширане - нежната готварска техника

Поширане - нежната готварска техника

Трикове и съвети за поширани яйца

Пошираното яйце може да е перфектният завършек на вашата салата или точната съставка за перфектната препечена филийка. Пошираното яйце е главният герой в рецептата за яйца Бенедикт. Как обаче да поширате яйце? Вижте някои трикове и съвети.

Но какво е поширане?

Поширането е готварска техника, при която продуктът се готви във вряща течност (вода, бульон и др.). Ако трябва да сме още по-прецизни, температурата на течността трябва да е между 60 и 80 градуса.

При поширането течността ври леко с малки мехурчета в нея. Наричат поширането нежна готварска техника, защото е подходяща за деликатни продукти – каквито са яйцата и рибата например.

Плюсът на поширането е, че храната не е суха и има много наситен вкус. Причината е в бавното готвене на ниска температура.

Съвети за поширане на яйца

Най-популярният продукт за поширане е яйцето. При него белтъкът е перфектно сготвен, а жълтъкът е течен. Най-често пошираните яйца се сервират като част от яйцата Бенедикт, но могат да се допълнение и към различни сандвичи.

Правилото на Джулия Чайлд за 10-те секунди и дупката от карфица

Джулия Чайлд е едно от най-популярните лица в света на кулинарията, особено в англоезичния свят. Нейнят съвет за перфектно поширани яйца е: С карфица или безопасна игла пробийте дупка в яйцето. Сложете го в горещата вода за 10 секунди. Извадете го и тогава го счупете, за да се пошира. По този начин ще избегнете разпадането на белтъка.

Пресните яйца са перфектни за поширане

Колкото по-прясно е яйцето, толкова по-добре ще се пошира. Трудно е със сигурност да знаете колко пресни са яйцата, но ако се докопате до домашни яйца, не пропускайте да си поширате няколко.

Оцетът – верен помощник

Ролята на оцета в поширането на яйцата е спорна. Някои го приемат, според други – е напълно излишен. И все пак, ето какво можете да направите: Добавете малко оцет към водата, преди да сложите яйцето да се пошира. Смята се, че оцетът ща намали вероятността от разпадането на белтъка.

Яйцето и купичката

Винаги чупете яйцето в купичка, а не директно в тенджерата. След като го сложите в купичката, нежно, внимателно, а не от високо и рязко, го плъзнете във водата.

Вода като торнадо

Направете своеобразно водно торнадо в тенджерата. С помощта на лъжица завъртете водата и следвайки горното правило бавно пуснете яйцето от купичката. Водовъртежът ще помогне на белтъка да се „увие“, оставяйки жълтъка в центъра.
.
Поширане на яйца в свежо фолио

Свежото фолио е чудесен начин да поширате яйца, особено ако приготвяте няколко порции едновременно и искате всички гости да хапват заедно.

В купичка поставете свежо фолио и леко намазнете с олио или зехтин. В него чукенете яйцето. Сложете сол и черен пипер. Можете също така да сложите други билки по ваш избор. Ситно накълцан зелен лук е друг вариант за разнообразяване на класическото поширано яйце. Съберете фолиото така, че да получите вързопче.

Нека фолиото е малко повече, за да е по-дълга дръжката и лесно да вадите яйцата. Варете 5 минути, след което внимателно отрежете фолиото под възела и оставете яйцето леко да се плъзне навън.

(recepti.rozali.com)

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза