30 Ноември, 2024

Капелини с манатарки

Капелини с манатарки

снимка: Виктория Георгиева

Едно малко изкушение за ценителите на вкусната храна

Необходими продукти:

капелини - 500 г
манатарки - 2 шепи, сушени
масло - 50 г
лук - 1 глава
чесън - 2 сликидки
кисело мляко - 300 г
яйца - 1 бр.
брашно - 3 с.л.
черен пипер
сол
магданоз

Начин на приготвяне:

В тенджера се сипват 5 литра вода. Слага се на котлона да заври. Когато водата заври, се добавят капелините. Варят се според указанията на опаковката, като се разбъркват от време на време. Гъбите се накисват във вода. Когато са сварени се отцеждат и измиват със студена вода. Разпределят се на порции в дълбоки чинии подобно на класически спагети.

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. В тиган с ненадраскващо покритие се слага маслото да загрее. Добавя се лукът да се запържи. В голяма купа се слага киселото мляко. Чуква се яйцето и се разбива.

Добавя се брашното и отново се разбива. В тигана се добавят гъбите и чесън. Добавя се от бульончето, в което са се киснали гъбите, за да се сготвят леко гъбите. Добавя се още от бульона да се затопли.

Сипва се от затопления бульон в купата с млечния сос, за да се уеднакви температурата. Разбърква се. Сместа се изсипва в тигана. Готви се на слаб котлон, като непрекъснати се разбърква с телената бъркалка. Овкусява се със сол и черен пипер.

Добавя се още от бульона от гъбите до достигане на желаната гъстота. Сосът е готов. Всяка порция капелини се залива със соса с манатарки. Подправя се с щипка ситно нарязан магданоз.

Капелини с манатарки си подхождат с всякакви сосове за спагети.

източник: recepti.gotvach.bg

Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.