6 Декември, 2025

За 15 минути: картофена чорба с печен чесън

За 15 минути: картофена чорба с печен чесън

От кухнята на Иван Звездев

Необходими продукти

3 картофа (500 гр)
2 стръка целина
1 глава чесън
2 с. л. олио
25 г фиде
1 глава кромид лук
1 морков
1 ч. л. мащерка
сол на вкус

Начин на приготвяне

Лукът, морковите и картфите се нарязват на дребно и се слагат в тенджера под налягане. Заливат се с 1200 мл студена вода, посоляват се и се налива олио. Затваря се капакът и след повишаване на налягането чорбата ври 5 минути. котлонът се изключва и се изчаква налягането да спадне.

Чесънът, без да се бели, се слага в сух тиган и се запича на умерен огън от всички страни за 10 минути.

Обелва се и се стрива в хаван заедно с листа целина и мащерка.

В готовата супа се слага натрошено на дребно фиде, кипва се и се вари, докато стане готово.

Накрая се слага чесънът с подправките и се вари само една минута, след което чорбата е готова.

https://zvezdev.com

 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза