5 Декември, 2025
/

Каталунски крем срещу крем брюле

Каталунски крем срещу крем брюле

Как се правят... и кое е по-добро

Те са първи братовчеди, но с разлики в съставките и подготовката: единият има канела и брашно, а другият избира сметана и ванилия. Сладкарят Микел Гуаро ни учи как да ги приготвяме.

И двата са сладки яйчени кремове, покрити с карамелизирана захар. Те могат да бъдат трудни за различаване по външния им вид и със сигурност са исторически свързани. Светът обаче е разделен между тези, които обичат каталунския крем, и тези, които предпочитат крем брюле.

Разликите между единия и другия не са без значение: каталунският крем се сгъстява на огън с царевично нишесте или брашно и се овкусява с канела, портокалова кора или лимон, докато неговият френски братовчед избира комбинацията от сметана и ванилия и завършва на фурна.

Каталунски крем

Съставки за 4 човека

500 г пълномаслено мляко
200 г сметана (35% масленост)
100 г захар
1 пръчка канела
1 портокал
1 лимон
4 жълтъка
25 г фин царевичен грис (царевично нишесте)
1 щипка сол

Инструкции

Загрейте млякото и сметаната. Преди да заври, добавете канелата, лимоновата и портокаловата кора на вкус. Покрийте и оставете сместа да ври в продължение на 10 минути.

В купа разбъркайте енергично жълтъците с царевичното нишесте. Добавете захарта и солта.

Отстранете канелата и обелките от портокала и лимона.

Сипете няколко лъжици от млякото към жълтъците, след това добавете цялата смес. Върнете на котлона за 5 минути, без да спирате да бъркате, до сгъстяване.

Разпределете в съдовете и оставете да се охлади в хладилник.

Отгоре се поръсва с тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.

Крем брюле

Съставки за 4 човека

700 г сметана (35% масленост)
ванилия
80 г бяла захар
5 жълтъка
1 щипка сол

Инструкции

Загрейте фурната на 150ºC с голяма тава с два пръста вода.

Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията в тенджера до кипване. Отстранете от огъня, покрийте и оставете за 15 минути.

Прецежда се и се връща на огъня, докато кипне отново.

Разбийте жълтъците в купа със солта. Налива се по малко от горещата сметана и се разбърква. Добавя се останалата част и се разбърква добре.

Разпределете сместа в малки купи. Слагат се в тавата с водата и се пекат 40 минути на 150 градуса.

Оставете да престои 24 часа в хладилник. Отгоре се посипва тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.

(elpais.com/elcomidista)

 

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза