Как се правят... и кое е по-добро
Те са първи братовчеди, но с разлики в съставките и подготовката: единият има канела и брашно, а другият избира сметана и ванилия. Сладкарят Микел Гуаро ни учи как да ги приготвяме.
И двата са сладки яйчени кремове, покрити с карамелизирана захар. Те могат да бъдат трудни за различаване по външния им вид и със сигурност са исторически свързани. Светът обаче е разделен между тези, които обичат каталунския крем, и тези, които предпочитат крем брюле.
Разликите между единия и другия не са без значение: каталунският крем се сгъстява на огън с царевично нишесте или брашно и се овкусява с канела, портокалова кора или лимон, докато неговият френски братовчед избира комбинацията от сметана и ванилия и завършва на фурна.
Каталунски крем
Съставки за 4 човека
500 г пълномаслено мляко
200 г сметана (35% масленост)
100 г захар
1 пръчка канела
1 портокал
1 лимон
4 жълтъка
25 г фин царевичен грис (царевично нишесте)
1 щипка сол
Инструкции
Загрейте млякото и сметаната. Преди да заври, добавете канелата, лимоновата и портокаловата кора на вкус. Покрийте и оставете сместа да ври в продължение на 10 минути.
В купа разбъркайте енергично жълтъците с царевичното нишесте. Добавете захарта и солта.
Отстранете канелата и обелките от портокала и лимона.
Сипете няколко лъжици от млякото към жълтъците, след това добавете цялата смес. Върнете на котлона за 5 минути, без да спирате да бъркате, до сгъстяване.
Разпределете в съдовете и оставете да се охлади в хладилник.
Отгоре се поръсва с тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.
Крем брюле
Съставки за 4 човека
700 г сметана (35% масленост)
ванилия
80 г бяла захар
5 жълтъка
1 щипка сол
Инструкции
Загрейте фурната на 150ºC с голяма тава с два пръста вода.
Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията в тенджера до кипване. Отстранете от огъня, покрийте и оставете за 15 минути.
Прецежда се и се връща на огъня, докато кипне отново.
Разбийте жълтъците в купа със солта. Налива се по малко от горещата сметана и се разбърква. Добавя се останалата част и се разбърква добре.
Разпределете сместа в малки купи. Слагат се в тавата с водата и се пекат 40 минути на 150 градуса.
Оставете да престои 24 часа в хладилник. Отгоре се посипва тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене