23 Ноември, 2024
/

Каталунски крем срещу крем брюле

Каталунски крем срещу крем брюле

Как се правят... и кое е по-добро

Те са първи братовчеди, но с разлики в съставките и подготовката: единият има канела и брашно, а другият избира сметана и ванилия. Сладкарят Микел Гуаро ни учи как да ги приготвяме.

И двата са сладки яйчени кремове, покрити с карамелизирана захар. Те могат да бъдат трудни за различаване по външния им вид и със сигурност са исторически свързани. Светът обаче е разделен между тези, които обичат каталунския крем, и тези, които предпочитат крем брюле.

Разликите между единия и другия не са без значение: каталунският крем се сгъстява на огън с царевично нишесте или брашно и се овкусява с канела, портокалова кора или лимон, докато неговият френски братовчед избира комбинацията от сметана и ванилия и завършва на фурна.

Каталунски крем

Съставки за 4 човека

500 г пълномаслено мляко
200 г сметана (35% масленост)
100 г захар
1 пръчка канела
1 портокал
1 лимон
4 жълтъка
25 г фин царевичен грис (царевично нишесте)
1 щипка сол

Инструкции

Загрейте млякото и сметаната. Преди да заври, добавете канелата, лимоновата и портокаловата кора на вкус. Покрийте и оставете сместа да ври в продължение на 10 минути.

В купа разбъркайте енергично жълтъците с царевичното нишесте. Добавете захарта и солта.

Отстранете канелата и обелките от портокала и лимона.

Сипете няколко лъжици от млякото към жълтъците, след това добавете цялата смес. Върнете на котлона за 5 минути, без да спирате да бъркате, до сгъстяване.

Разпределете в съдовете и оставете да се охлади в хладилник.

Отгоре се поръсва с тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.

Крем брюле

Съставки за 4 човека

700 г сметана (35% масленост)
ванилия
80 г бяла захар
5 жълтъка
1 щипка сол

Инструкции

Загрейте фурната на 150ºC с голяма тава с два пръста вода.

Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията в тенджера до кипване. Отстранете от огъня, покрийте и оставете за 15 минути.

Прецежда се и се връща на огъня, докато кипне отново.

Разбийте жълтъците в купа със солта. Налива се по малко от горещата сметана и се разбърква. Добавя се останалата част и се разбърква добре.

Разпределете сместа в малки купи. Слагат се в тавата с водата и се пекат 40 минути на 150 градуса.

Оставете да престои 24 часа в хладилник. Отгоре се посипва тънък слой бяла захар и се карамелизира с горелка.

(elpais.com/elcomidista)

 

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене