18 Декември, 2025

Китайското зеле

Китайското зеле

Подобно на тофу, то има способността да абсорбира вкусовете на храните около него

Какво трябва да знаем за китайското зеле?

Китайското зеле е растение с бледозелени листа по-здравословно от други видове зеле,  тъй като е богато на витамин С и други хранителни вещества. Подобно на тофу, китайското зеле има способността да абсорбира вкусовете на храните около него. Може да се консумира сурово в салати, но често се добавя и към супи в последните етапи на готвене.
Когато избирате зелето в магазина, търсете да има твърди зелени листа, които не са увяхнали или изядени от насекоми. Съхранявайте зелето в пластмасова торбичка в  хладилника.

Свежа салата с китайско зеле

Необходими продукти:

1/3 ч.ч. нарязани бадеми; 4 ч.ч.настъргано зеле; 2/3 ч.ч. нарязани репички; 2/3 ч.ч. тънко нарязан зелен лук; 2/3 ч.ч. нарязан кориандър

За дресинга:

1 с.л. + 1 ½  ч.л. оризов или винен оцет; 1 с. л. захар; 1 с. л. соев сос; ½ скилидка смлян чесън(около ½ ч.л.); ¼ ч.л.сусамово масло; ¼  ч.л. смлян джинджифил; 1/8 ч.л. кайен на прах; ½ ч.ч. майонеза

Начин на приготвяне:

Препечете бадемите в тиган на средна температура, като често бъркате, докато станат златисти.
Смесете зелето, репичките, лука и кориандъра в голяма купа. В отделен съд разбъркайте оризовия оцет, захарта, соевия сос, чесъна, сусамовото масло, джинджифила и кайената, докато захарта се разтвори. Прибавете майонезата.
Когато сте готови да сервирате, внимателно комбинирайте дресинга и бадемите със зелената смес.

Пържен ориз с китайско зеле и скариди

Необходими продукти:

3 ч.чаши сварен бял ориз;2 с.л. зехтин, ¼ ч.ч. нарязан лук; ¼ ч.ч .соев сос; 2 скилидки чесън; 1 ч.ч  грах и моркови; 2 ч.ч. нарязано китайско зеле; 1 яйце; 12 големи скариди, 1 с.л. сос за барбекю

Начин на приготвяне:

Загрейте голям тиган или уок на средна температура. Поставете зехтина и след като загрее добавете ориза и лука. Непрекъснато разбърквайте. Добавете соевия сос и продължете да разбърквате около 4 минути.
Прибавете зелето, чесъна, граха и морковите. Разбъркайте. Продължете да готвите и разбърквате. Преместете съставките до външните ръбове, за да направите празно място в средата на тигана. Добавете яйцето в средата на тигана и разбъркайте само яйцето, докато то готви.
След като яйцето се приготви, разбъркайте заедно всички съставки в тигана. Извадете пържения ориз от тигана и го поставете в голяма чиния или в купа. Поставете тигана обратно на огъня и добавете скаридите и соса за барбекю. Разбъркайте заедно, така че скаридите да са покрити със сос. Продължете да разбърквате, докато скаридите станат готови (около 4 минути). Сервирайте скаридите върху ориза.

Сърми с китайско зеле

Необходими продукти:

За соса: 3 с.л. зехтин; 1 ½ ч.ч. нарязан лук; 2 консерви с домати; ¼ ч.ч. винен оцет; ½ ч.ч.  кафява захар; ½ ч.ч. стафиди; 1 ½ ч.л. сол; ¾  ч.л. прясно смлян черен пипер; 1 голяма глава китайско зеле

За плънката:

1 кг сварено пилешко месо; 3 големи яйца; ½  ч.ч. ситно нарязан лук; ½  ч.ч. галета; ½  ч.ч. суров бял ориз; 1 ч. л. мащерка; 1 ½  ч.л. сол; ½  ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

За соса: загрейте зехтина в голяма тенджера, добавете лука и гответе на среден огън за 8 минути, докато лукът е полупрозрачен. Добавете доматите, оцета, кафявата захар, стафидите, солта и черения пипер. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри в продължение на 30 минути, като разбърквате от време на време. След това оставете настрана.
Междувременно поставете голяма тенджера с вода да кипне. Отстранете сърцевина на зелето с нож. Потопете зелето във врящата вода за няколко минути, отлепете всеки лист с щипци, веднага щом е гъвкав. Заделете листата настрана. В зависимост от размера на всеки лист, ще ви трябва най-малко 14 листа.
За плънката: в голяма купа смесете парчетата пиле, рабитите яйца, лука, галетата, ориза, мащерката, солта и черения пипер. Добавете 1 чаша сос към месната смес и леко разбъркайте с вилица.
Загрейте фурната до 180 градуса. За да се съберат сърмите, поставете 1 чаша сос в дъното на голяма тава. Изрежете основата на всяко листо с малък нож. Поставете от плънката върху всяко зелево листо и го завийте. Наредете сърмите и ги залейте с останалия сос. Поставете алуминиево фолио върху тавата и печете около час, докато оризът е готов.

Супа с китайско зеле

Необходими продукти:

3 с. л. зехтин ; ½ глава лук, 2 нарязани скилидки чесън, 2 л. вода,  4 с.л. гранулиран пилешки бульон 1 ч. л. сол, ½  ч. л. черен пипер,  ½  глава зеле, около 400 мл домати от консерва, нарязани на кубчета

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера, загрейте зехтина на средна температура. Разбъркайте лука и чесъна, запръжете, докато лукът стане прозрачен, около 5 минути.
Разтворете във вода, бульонът, солта и череният пипер и добавете в тенджерата. Оставете да заври, след това добавете зелето. Разбъркайте и оставете зелето да омекне за около 10 минути. Прибавете доматите и оставете да заври. Гответе още 30 минути като често разбърквате.

Съвет на rozali.com: Прибавете няколко чаши нарязано китайско зеле към любимата си зеленчукова, пилешка или телешка супа. То ще направи супата много по-хранителна и плътна, без да увеличава калориите на ястието.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза