Какво трябва да знаем за китайското зеле?
Китайското зеле е растение с бледозелени листа по-здравословно от други видове зеле, тъй като е богато на витамин С и други хранителни вещества. Подобно на тофу, китайското зеле има способността да абсорбира вкусовете на храните около него. Може да се консумира сурово в салати, но често се добавя и към супи в последните етапи на готвене.
Когато избирате зелето в магазина, търсете да има твърди зелени листа, които не са увяхнали или изядени от насекоми. Съхранявайте зелето в пластмасова торбичка в хладилника.
Свежа салата с китайско зеле
Необходими продукти:
1/3 ч.ч. нарязани бадеми; 4 ч.ч.настъргано зеле; 2/3 ч.ч. нарязани репички; 2/3 ч.ч. тънко нарязан зелен лук; 2/3 ч.ч. нарязан кориандър
За дресинга:
1 с.л. + 1 ½ ч.л. оризов или винен оцет; 1 с. л. захар; 1 с. л. соев сос; ½ скилидка смлян чесън(около ½ ч.л.); ¼ ч.л.сусамово масло; ¼ ч.л. смлян джинджифил; 1/8 ч.л. кайен на прах; ½ ч.ч. майонеза
Начин на приготвяне:
Препечете бадемите в тиган на средна температура, като често бъркате, докато станат златисти.
Смесете зелето, репичките, лука и кориандъра в голяма купа. В отделен съд разбъркайте оризовия оцет, захарта, соевия сос, чесъна, сусамовото масло, джинджифила и кайената, докато захарта се разтвори. Прибавете майонезата.
Когато сте готови да сервирате, внимателно комбинирайте дресинга и бадемите със зелената смес.
Пържен ориз с китайско зеле и скариди
Необходими продукти:
3 ч.чаши сварен бял ориз;2 с.л. зехтин, ¼ ч.ч. нарязан лук; ¼ ч.ч .соев сос; 2 скилидки чесън; 1 ч.ч грах и моркови; 2 ч.ч. нарязано китайско зеле; 1 яйце; 12 големи скариди, 1 с.л. сос за барбекю
Начин на приготвяне:
Загрейте голям тиган или уок на средна температура. Поставете зехтина и след като загрее добавете ориза и лука. Непрекъснато разбърквайте. Добавете соевия сос и продължете да разбърквате около 4 минути.
Прибавете зелето, чесъна, граха и морковите. Разбъркайте. Продължете да готвите и разбърквате. Преместете съставките до външните ръбове, за да направите празно място в средата на тигана. Добавете яйцето в средата на тигана и разбъркайте само яйцето, докато то готви.
След като яйцето се приготви, разбъркайте заедно всички съставки в тигана. Извадете пържения ориз от тигана и го поставете в голяма чиния или в купа. Поставете тигана обратно на огъня и добавете скаридите и соса за барбекю. Разбъркайте заедно, така че скаридите да са покрити със сос. Продължете да разбърквате, докато скаридите станат готови (около 4 минути). Сервирайте скаридите върху ориза.
Сърми с китайско зеле
Необходими продукти:
За соса: 3 с.л. зехтин; 1 ½ ч.ч. нарязан лук; 2 консерви с домати; ¼ ч.ч. винен оцет; ½ ч.ч. кафява захар; ½ ч.ч. стафиди; 1 ½ ч.л. сол; ¾ ч.л. прясно смлян черен пипер; 1 голяма глава китайско зеле
За плънката:
1 кг сварено пилешко месо; 3 големи яйца; ½ ч.ч. ситно нарязан лук; ½ ч.ч. галета; ½ ч.ч. суров бял ориз; 1 ч. л. мащерка; 1 ½ ч.л. сол; ½ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
За соса: загрейте зехтина в голяма тенджера, добавете лука и гответе на среден огън за 8 минути, докато лукът е полупрозрачен. Добавете доматите, оцета, кафявата захар, стафидите, солта и черения пипер. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри в продължение на 30 минути, като разбърквате от време на време. След това оставете настрана.
Междувременно поставете голяма тенджера с вода да кипне. Отстранете сърцевина на зелето с нож. Потопете зелето във врящата вода за няколко минути, отлепете всеки лист с щипци, веднага щом е гъвкав. Заделете листата настрана. В зависимост от размера на всеки лист, ще ви трябва най-малко 14 листа.
За плънката: в голяма купа смесете парчетата пиле, рабитите яйца, лука, галетата, ориза, мащерката, солта и черения пипер. Добавете 1 чаша сос към месната смес и леко разбъркайте с вилица.
Загрейте фурната до 180 градуса. За да се съберат сърмите, поставете 1 чаша сос в дъното на голяма тава. Изрежете основата на всяко листо с малък нож. Поставете от плънката върху всяко зелево листо и го завийте. Наредете сърмите и ги залейте с останалия сос. Поставете алуминиево фолио върху тавата и печете около час, докато оризът е готов.
Супа с китайско зеле
Необходими продукти:
3 с. л. зехтин ; ½ глава лук, 2 нарязани скилидки чесън, 2 л. вода, 4 с.л. гранулиран пилешки бульон 1 ч. л. сол, ½ ч. л. черен пипер, ½ глава зеле, около 400 мл домати от консерва, нарязани на кубчета
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера, загрейте зехтина на средна температура. Разбъркайте лука и чесъна, запръжете, докато лукът стане прозрачен, около 5 минути.
Разтворете във вода, бульонът, солта и череният пипер и добавете в тенджерата. Оставете да заври, след това добавете зелето. Разбъркайте и оставете зелето да омекне за около 10 минути. Прибавете доматите и оставете да заври. Гответе още 30 минути като често разбърквате.
Съвет на rozali.com: Прибавете няколко чаши нарязано китайско зеле към любимата си зеленчукова, пилешка или телешка супа. То ще направи супата много по-хранителна и плътна, без да увеличава калориите на ястието.
Подобно на тофу, то има способността да абсорбира вкусовете на храните около него
Фактор Фактор
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.