5 Декември, 2025

Класическа гръцка супа "Авголемоно"

Класическа гръцка супа "Авголемоно"

Изключително кремообразна и лимонова

Супата "Авголемоно" е класическа гръцка супа, която е изключително кремообразна и лимонова. Традиционно се прави с настъргано пиле и ориз и е супер вкусна. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти: 

2 с. л. зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязан
2 моркова, обелени и нарязани 
2 стръка целина, нарязана
3 скилидки чесън, накълцан
8 ч. пилешки бульон
1 ч. л. пресни листа от мащерка 
1 ч. л. риган 
сол
черен пипер
1/2 ч. бял ориз
3 ч. настъргано пилешко месо
3 големи жълтъка 
сок от 2 лимона
пресен копър, за сервиране 
лимонови резени, за сервиране 

Начин на приготвяне: 

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука, морковите и целината и гответе, докато омекнат, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути. Добавете бульона, мащерката, ригана и подправете със сол и черен пипер. Добавете ориза и намалете силата на котлона, оставете го да къкри. Оставете на котлона, докато оризът се свари, около 20 минути. Добавете пилешкото месо и върнете на котлона. 

В една купа разбийте жълтъците и лимоновия сок. Бавно добавете 1/4 чаша горещ бульон към яйцата, докато разбивате. Бавно върнете сместа обратно в тенджерата, докато разбърквате. Оставете да къкри, докато се сгъсти, около 5 минути.

Сервирайте супата, като поръсите с копър и добавите лимоновите резени.

https://jenite.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза