24 Ноември, 2024

Класическа гръцка супа "Авголемоно"

Класическа гръцка супа "Авголемоно"

Изключително кремообразна и лимонова

Супата "Авголемоно" е класическа гръцка супа, която е изключително кремообразна и лимонова. Традиционно се прави с настъргано пиле и ориз и е супер вкусна. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти: 

2 с. л. зехтин
1 средно голяма глава лук, нарязан
2 моркова, обелени и нарязани 
2 стръка целина, нарязана
3 скилидки чесън, накълцан
8 ч. пилешки бульон
1 ч. л. пресни листа от мащерка 
1 ч. л. риган 
сол
черен пипер
1/2 ч. бял ориз
3 ч. настъргано пилешко месо
3 големи жълтъка 
сок от 2 лимона
пресен копър, за сервиране 
лимонови резени, за сервиране 

Начин на приготвяне: 

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука, морковите и целината и гответе, докато омекнат, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути. Добавете бульона, мащерката, ригана и подправете със сол и черен пипер. Добавете ориза и намалете силата на котлона, оставете го да къкри. Оставете на котлона, докато оризът се свари, около 20 минути. Добавете пилешкото месо и върнете на котлона. 

В една купа разбийте жълтъците и лимоновия сок. Бавно добавете 1/4 чаша горещ бульон към яйцата, докато разбивате. Бавно върнете сместа обратно в тенджерата, докато разбърквате. Оставете да къкри, докато се сгъсти, около 5 минути.

Сервирайте супата, като поръсите с копър и добавите лимоновите резени.

https://jenite.bg

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене