5 Декември, 2025

Когато френските готвачи са си у дома

Когато френските готвачи са си у дома

Това е една от непретенциозните, но невероятно вкусни храни от френската кухня

Когато става дума за френска храна, обикновено си представяме луксозни бели покривки за хранене и кули с ярки цветни макарони. Но когато френските готвачи са у дома, те приготвят далеч по-непретенциозни, но невероятно вкусни храни. От супа от печен чесън до печени картофи по провансалски, тук е една от истинските рецепти, които ще ви пренесат в уютната френска кухня.

Френска лучена супа

500 г лук
1 л телешки бульон
50 мл олио
100 г краве масло
100 мл бренди
3–4 филии франзела
40 г сирене “Ементал”
мащерка, индийско орехче, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Олиото и маслото се сгорещяват. Лукът се реже на полумесеци.

Нарязаният лук се прибавя към сгорещената мазнина. Оставя се да къкри около 20 минути, като се разбърква от време на време, докато придобие златистокафяв цвят, след това се отстранява от котлона.

Към карамелизирания лук се изсипват брендито, телешкият бульон и се подправя с прясна мащерка, индийско орехче, сол и пипер. Разбърква се добре. Съдът се покрива и супата се оставя на слаб огън около 30 минути, за да омекне хубаво лукът.

Франзелките се поръсват с настърганото сирене и се запичат в умерена фурна, докато се разтопи сиренето.

Супата се сервира, гарнирана със запечените франзели.

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.