20 Декември, 2025

Кокосовата захар

Кокосовата захар

Традиционен подсладител с вкус на карамел

Кокосовата захар не е някаква новост. Тя се използва още от древността в Южна и Югоизточна Азия като начин за подслаждане на различни ястия и напитки. Днес популярността й набира скорост.

Кокосовата захар представлява натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Тъй като тя се състои предимно от захароза, вкусът й може да се сравни с този на карамел.

Кокосовата захар се добива от кокосовите палми (Сoco nucifera). Този вид растение принадлежи към семейство Палмови и се среща в Индонезия, Индия, Филипините, Виетнам, Индия, Шри Ланка, Мексико, Танзания и Малайзия.

Кокосовата палма може да нарасне до около тридесет метра на височина. Тя притежава зелени, перести листа, които достигат дължина от четири до шест метра. След като листата остареят, те изпадат и стволът на растенията остава гол и гладък.

Палмите дават между 10 и 150 плода годишно, които тежат до 2.5 килограма. Всеки орех има във вътрешността си бяла твърда ядка, която се консумира, както и кокосова вода, която също може да се употреби за хранителни цели.

Интересно обаче е, че кокосовата захар не се получава от плода на кокосовите палми, а от техните цветове. Тя се употребява като традиционен подсладител, и то вече столетия наред от народите в Югоизточна Азия, където вирее голямо количество от тези дървета.

Кокосовата захар е много полезна алтернатива на изкуствените подсладители и рафинираната бяла захар. Тя има приятен вкус и широко приложение. 

Положително качество на кокосовата захар е, че има много приятен аромат, който е подходящ за широка гама сладки храни и напитки. Някои други алтернативи на захарта като стевията, нектарът от агаве и ксилитолът имат специфичен вкус, който се различава от този на обикновената захар. Това може да измени цялостният вкус на храната. 

С кокосовата захар този проблем отсъства. Тя е много богата на витамин С, В1, В2, В3 и В6, както и редица минерали. Запазването им е възможно, тъй като кокосовата захар се добива при много по-ниски температури от останалите видове захари и подсладители. Това позволява запазването на полезните вещества в нея.

В кокосовата захар се съдържат по-големи количества желязо, магнезий, цинк, отколкото в кафявата и бялата захар. Тя е богата на аминокиселини, помага в борбата със затлъстяването, понижаването на лошия холестерол, потиска апетита и помага в отслабването.

Кокосовата захар е много подходяща за диабетици, защото е с нисък гликемичен индекс и спомага за контрола на кръвната захар. Това облекчава работата на панкреаса, като предпазва целия организъм от последици, свързани с влошаване на неговата работа.

Заради всички тези полезни свойства на кокосовата захар – използвайте я широко в кухнята си!

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза