НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 250 мл
олио - 50 мл
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
суха мая - 7 г
брашно - 550 г
краве масло - 50 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява.
Прясното мляко се смесва със солта и леко се затопля.
В брашното се прави кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, захарта, маята и млякото. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Втасалото тесто леко се премесва и се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 40/50 сантиметра. Кората се намазва с меко масло. Навива се на руло и рулото се срязва по средата на дълго.
Всяка половина се навива на охлюв, като срезът остава навън. Така навитите рула се поставят едно върху друго в съд с диаметър 20 см и височина 10 сантиметра.
Пухкавата питка се оставя да втаса. Намазва се с отделения жълтък.
Кръфин се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50-55 минути.
След като питката Кръфин е опечена, се намазва с краве масло.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.