Дори да считате себе си за отлична домакиня, нали знаете приказката, че човек се учи, докато е жив. Днес ви предлагаме кулинарни съвети, някои от които може и да сте изпуснали в овладяването на тънкостите в кухнята.
- Когато задушавате месо, правете това в плътно затворени съдове с дебели стени, които поддържат равномерна температура. Ако искате месото да запази формата си, при задушаване го завържете с канап, потопен във вряща вода.
- За задушени ястия с месо са подходящи бахар, дафинов лист, кимион.
- Когато печете месо, съобразете количеството му със съда. Малко парче месо в голяма тава, прегаря и обратното.
- Ако искате печеното да е по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото.
- Можете да познаете дали печенето вече е готово, ако натиснете месото с пръст и пръстът ви потъне в него.
- Салатите ще останат пресни най-дълго време, ако ги съхранявате в хладилника, увити във влажна кърпа.
Картофи
- Ако приготвяте салата от моркови или целина, трябва да ги нарежете на ситно. По този начин организмът ще обработи повече минерали и витамини.
- Варете картофите на пара. По този начин загубата на витамин C ще намалее с около 10 процента.
- За да се сварят едновременно картофите, предварително ги подберете с еднаква големина.
- Когато приготвяте картофеното пюре, за да стане по-пухкаво, пасирайте картофите с преса, докато са горещи, и ги разредете с горещо мляко. Не ползвайте миксер или пасатор, а преса или намачкайте картофите с дървена лъжица.
- Ако ще пържите картофите, сложете малко сол на тигана, за да не пръска мазнината.
- Бадемите се белят, като ги поставите в съд с вода и леко ги сварявате, докато обвивката започне да се бели.

Как салатите да останат пресни най-дълго време
Още от Магии в кухнята
Вретено с дроб
Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу
Зимна кокошка на фурна
Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама, кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания, уникални за различни региони у нас.
Три вариации на паста със скариди в чеснов сос
Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща