5 Декември, 2025

Ценни кулинарни съвети

Ценни кулинарни съвети

Как салатите да останат пресни най-дълго време

Дори да считате себе си за отлична домакиня, нали знаете приказката, че човек се учи, докато е жив. Днес ви предлагаме кулинарни съвети, някои от които може и да сте изпуснали в овладяването на тънкостите в кухнята.

- Когато задушавате месо, правете това в плътно затворени съдове с дебели стени, които поддържат равномерна температура. Ако искате месото да запази формата си, при задушаване го завържете с канап, потопен във вряща вода.

- За задушени ястия с месо са подходящи бахар, дафинов лист, кимион.

- Когато печете месо, съобразете количеството му със съда. Малко парче месо в голяма тава, прегаря и обратното.

- Ако искате печеното да е по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото.

- Можете да познаете дали печенето вече е готово, ако натиснете месото с пръст и пръстът ви потъне в него.

- Салатите ще останат пресни най-дълго време, ако ги съхранявате в хладилника, увити във влажна кърпа.

Картофи

- Ако приготвяте салата от моркови или целина, трябва да ги нарежете на ситно. По този начин организмът ще обработи повече минерали и витамини.

- Варете картофите на пара. По този начин загубата на витамин C ще намалее с около 10 процента.

- За да се сварят едновременно картофите, предварително ги подберете с еднаква големина.

- Когато приготвяте картофеното пюре, за да стане по-пухкаво, пасирайте картофите с преса, докато са горещи, и ги разредете с горещо мляко. Не ползвайте миксер или пасатор, а преса или намачкайте картофите с дървена лъжица.

- Ако ще пържите картофите, сложете малко сол на тигана, за да не пръска мазнината.

- Бадемите се белят, като ги поставите в съд с вода и леко ги сварявате, докато обвивката започне да се бели.

gotvach.bg

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза