24 Ноември, 2024

Освежаващи летни десерти без печене

Освежаващи летни десерти без печене

Те са толкова вкусни, колкото и печените сладкиши

Предимството на летните десерти без печене е, че са освежаващи, вкусни и също толкова сладки, колкото печените сладкиши. Rozali.com предлага няколко апетитни идеи за летни десерти без печене.

Обикновено летните десерти без печене представляват импровизирани торти или сладкиши на основата на бисквити или бишкоти, покрити с пухкав крем и свежи плодове. За да стане „блатът“ по-сочен, кулинарите потапят бисквитите в ром, коняк, бяло вино, прясно мляко или сироп от компот. Основата на тортата се залива с крем, който най-често се приготвя от смес от кремообразно сирене (Маскарпоне, Рикора, крема сирене), кисело мляко, заквасена сметана или кондензирано мляко. Добавя се захар – хубаво е да не е кристална, за да не „хрупа“ между зъбите, докато похапвате. Овкусява се още с ванилия и други ароматни подправки и се украсява по желание на готвача. В повечето случаи горният пласт на летния десерт е покрит от свежи сезонни плодове, парченца шоколад, натрошени ядки или какао.

Веднъж „сглобена“, тортата (или сладкишът) се покрива с прозрачно фолио и се поставя на най-горния рафт в хладилника, за да стегне по-бързо. Колкото повече време престои, толкова по-сочен ще е блатът.

Торта с портокалов крем

Необходими продукти: 400 г бишкоти, 250 мл течна сметана, 500 г извара, 2 големи портокала, 3/4 ч.ч. пудра захар, 150 мл сироп от компот по избор, 50 г счукани ядки

Начин на приготвяне: На дъното на правоъгълна тортена форма подреждате един ред бишкоти, които предварително сте потопили една по една в сиропа. В дълбока купа се разбива сметаната, а в друга – изварата, захарта и сока от 1 портокал. Сипвате сместа при сметаната и настъргвате кората на другия портокал. Заливате бишкотите с крема, поръсвате с ядки и покривате с нов ред бишкоти. Тортата трябва да завърши с ред крем. Накрая нарязвате месестата част на втория портокал и слагате десерта в хладилника.


Летен десерт с грозде

Необходими продукти: 

250г крема сирене, 1 голяма кофичка и малко заквасена сметана, кора от ½ лимон, 4с.л. пудра захар, сладко от горски плодове по избор, чепка грозде, ронливи бисквити.

Начин на приготвяне:

Крема сиренето се разбива заедно със сметаната, захарта, лимоновата кора до еднородна смес, която се поставя в хладилника за час-два да стегне. Гроздето се вади охладено. В дълбоки чаши се разпределят няколко зърна грозде, парчета от натрошените бисквити, по 1 с.л. от сладкото и всичко се залива с крема. Десертът се оставя в хладилника до поднасянето му.

Сподели:

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.

Хрупкаво пиле с песто, фета и домати

Потърсете сирене фета в саламура

Какво да изберем: Олио или зехтин?

Кое е най-доброто масло за пържене