За поничките:
250 гр брашно
50 гр царевично нишесте
300 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
За сиропа:
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1/2 лимон
Разтворете маята в част от водата, разбъркайте, покрийте със стреч фолио и оставете за 5-10 минути да шупне.
Пресейте брашното с нишестето в купа, добавете солта и захарта и разбъркайте.
Направете кладенче, изсипете в него маята, меда и останалата вода. Разбъркайте добре с телена бъркалка. Трябва да получите рядко тесто. Покрийте купата със стреч фолио и лека кърпа и оставете за около 30 минути да втаса.
Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или тенджерка на котлон. Загребвайте по една ч.л. от сместа и с помощта на друга чаена лъжичка избутайте сместа в олиото. (Има един друг метод, който гледах на видео:) загребва се с шепа от сместа и се пробутва между палеца и показалеца върху намаслена лъжичка, след което от нея се изсипва в тигана.) Направете останалите понички по този начин. Пържете поничките в един ред, не претрупвайте.
Повечето от поничките сами се обръщат при пърженето, но ако има такива, които не са, им помогнете:). Пържете ги до златисто и ги извадете с щипка или решетъчна лъжица.
Направете сиропа ( може да го направите и докато втасват поничките, така сиропът ще се охлади докато ги пържите).
Сложете в касерола всички продукти и ги сложете на котлона. Разбърквайте докато сместа се хомогенизира. Като кипне, отстранете от котлона.
Полейте готовите локумадес със сиропа. Може да поръсите с орехи или пък да ги полеете само с мед.
Известните гръцки понички
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.