7 Декември, 2025

Локумадес / λουκουμάδες

Локумадес / λουκουμάδες

Известните гръцки понички

За поничките:

250 гр брашно
50 гр царевично нишесте 
300 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая 
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

За сиропа:

1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1/2 лимон

Разтворете маята в част от водата, разбъркайте, покрийте със стреч фолио и оставете за 5-10 минути да шупне.

Пресейте брашното с нишестето в купа, добавете солта и захарта и разбъркайте.
Направете кладенче, изсипете в него маята, меда и останалата вода. Разбъркайте добре с телена бъркалка. Трябва да получите рядко тесто. Покрийте купата със стреч фолио и лека кърпа и оставете за около 30 минути да втаса.

Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или тенджерка на котлон. Загребвайте по една ч.л. от сместа и с помощта на друга чаена лъжичка избутайте сместа в олиото. (Има един друг метод, който гледах на видео:) загребва се с шепа от сместа и се пробутва между палеца и показалеца върху намаслена лъжичка, след което от нея се изсипва в тигана.) Направете останалите понички по този начин. Пържете поничките в един ред, не претрупвайте.

Повечето от поничките сами се обръщат при пърженето, но ако има такива, които не са, им помогнете:). Пържете ги до златисто и ги извадете с щипка или решетъчна лъжица.

Направете сиропа ( може да го направите и докато втасват поничките, така сиропът ще се охлади докато ги пържите).

Сложете в касерола всички продукти и ги сложете на котлона. Разбърквайте докато сместа се хомогенизира. Като кипне, отстранете от котлона.

Полейте готовите локумадес със сиропа. Може да поръсите с орехи или пък да ги полеете само с мед.

mycandykitchen.blogspot.com


 
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза