28 Ноември, 2024

Локумадес / λουκουμάδες

Локумадес / λουκουμάδες

Известните гръцки понички

За поничките:

250 гр брашно
50 гр царевично нишесте 
300 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая 
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

За сиропа:

1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1/2 лимон

Разтворете маята в част от водата, разбъркайте, покрийте със стреч фолио и оставете за 5-10 минути да шупне.

Пресейте брашното с нишестето в купа, добавете солта и захарта и разбъркайте.
Направете кладенче, изсипете в него маята, меда и останалата вода. Разбъркайте добре с телена бъркалка. Трябва да получите рядко тесто. Покрийте купата със стреч фолио и лека кърпа и оставете за около 30 минути да втаса.

Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или тенджерка на котлон. Загребвайте по една ч.л. от сместа и с помощта на друга чаена лъжичка избутайте сместа в олиото. (Има един друг метод, който гледах на видео:) загребва се с шепа от сместа и се пробутва между палеца и показалеца върху намаслена лъжичка, след което от нея се изсипва в тигана.) Направете останалите понички по този начин. Пържете поничките в един ред, не претрупвайте.

Повечето от поничките сами се обръщат при пърженето, но ако има такива, които не са, им помогнете:). Пържете ги до златисто и ги извадете с щипка или решетъчна лъжица.

Направете сиропа ( може да го направите и докато втасват поничките, така сиропът ще се охлади докато ги пържите).

Сложете в касерола всички продукти и ги сложете на котлона. Разбърквайте докато сместа се хомогенизира. Като кипне, отстранете от котлона.

Полейте готовите локумадес със сиропа. Може да поръсите с орехи или пък да ги полеете само с мед.

mycandykitchen.blogspot.com


 
Сподели:
Вкусна парена салата

Вкусна парена салата

Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие

Лакерда

Лакерда

Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Кои са най-популярните чорби и супи у нас?

Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.