Съставки
за 4 порции
900 g свински гърди с кост в плик за печене
1 портокал
30 g джинджифил
1 лимон
50 g мед
1 ч.л. лют червен пипер
по желание
1 kg тиква
обелена без семките
100 ml прясно мляко
200 ml сметана за готвене
50 g масло
30 ml слънчогледово олио
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Запечатваме гърдите от двете страни в тиган със загрято олио. Щом хванат златист загар, добавяме предварително изцедения сок от портокала и лимона заедно с корите на плодовете – така месото ще придобие по-концентриран вкус на плодове.След като течността в тигана изври поне наполовина, добавяме меда, настъргания джинджифил и лютия пипер (по желание). Объркваме добре и оставяме гърдите да се готвят няколко минути.След това прехвърляме гърдите в плика за печене и печем според указанията на опаковката.Междувременно сваряваме обелената и почистена тиква и я намачкваме. След това към нея прибавяме сметаната, прясното мляко и маслото и разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Накрая овкусяваме със сол и черен пипер.
- Прехвърлете в плика за печене и печете според указанията
- Сварете тиквата в подсолена вода и намачкайте с уред за мачкане на картофи
- Поставете в тенджерка заедно със сметаната, млякото и маслото и разбъркайте на слаб огън докато не забълбука
- Овкусете със сол и пипер
Печени свински гърди с глазура от мед, портокал и джинджифил
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене