5 Декември, 2025

Любими рецепти на зимата

Любими рецепти на зимата

Печени свински гърди с глазура от мед, портокал и джинджифил

Съставки
за  4 порции

900 g свински гърди с кост в плик за печене
1 портокал
30 g джинджифил
1 лимон
50 g мед
1 ч.л. лют червен пипер
по желание
1 kg тиква
обелена без семките
100 ml прясно мляко
200 ml сметана за готвене
50 g масло
30 ml слънчогледово олио
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Запечатваме гърдите от двете страни в тиган със загрято олио. Щом хванат златист загар, добавяме предварително изцедения сок от портокала и лимона заедно с корите на плодовете – така месото ще придобие по-концентриран вкус на плодове.След като течността в тигана изври поне наполовина, добавяме меда, настъргания джинджифил и лютия пипер (по желание). Объркваме добре и оставяме гърдите да се готвят няколко минути.След това прехвърляме гърдите в плика за печене и печем според указанията на опаковката.Междувременно сваряваме обелената и почистена тиква и я намачкваме. След това към нея прибавяме сметаната, прясното мляко и маслото и разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Накрая овкусяваме със сол и черен пипер. 

- Прехвърлете в плика за печене и печете според указанията
- Сварете тиквата в подсолена вода и намачкайте с уред за мачкане на картофи
- Поставете в тенджерка заедно със сметаната, млякото и маслото и разбъркайте на слаб огън докато не забълбука
- Овкусете със сол и пипер

https://gotvi.lidl.bg

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.