25 Декември, 2025

Ароматен постен десерт

Ароматен постен десерт

Печена тиква с плодове от ошав и сироп от киноа и арония

Продукти:

1/2 ч.ч. кафява захар
1 пакет сушени плодове за ошав
1 - 2 пръчици канела
корите от 2 лимона
3-4 зърна карамфил
500 г тиква
4-5 с. л. сироп от киноа и арония

Приготвяне:

1. Залейте сушените плодове с 2 литра вода и сложете да заври на котлона. След като кипне, намалете температурата и оставете да къкри на тих огън.

2. След 15 минути, когато плодовете са полусварени, прибавете захарта, корите от лимон, канелата и карамфила. Бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. 

Оставете ошава да се охлади и извадете подправките. Прецедете го и запазете плодовете и течността отделно.

3. Нарежете тиквата на не много малки кубчета и ги сложете в тава. Отгоре подредете плодовете от ошава. Залейте с малко от течността, захлупете тавичката с алуминиево фолио и сложете във фурната да се задушава за около половин час. 

Проверявайте периодично и ако тиквата тръгне да загаря, добавяйте течност.

4. Извадете десерта и докато е горещ, залейте със сиропа от киноа и арония.

Сервирайте този ароматен постен десерт на празничната трапеза.

www.gotvetesmen.com

  
Сподели:

Коментари (0)

Зимна бурания за Бъдни вечер 

Зимна бурания за Бъдни вечер 

В народната традиция особено място този ден имат обредните ястия, които се слагат на трапезата. Като последен ден от Рождественския пост, гозбите задължително са постни и са нечетен брой - 7, 9 и т.н.

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите