5 Декември, 2025

Ароматен постен десерт

Ароматен постен десерт

Печена тиква с плодове от ошав и сироп от киноа и арония

Продукти:

1/2 ч.ч. кафява захар
1 пакет сушени плодове за ошав
1 - 2 пръчици канела
корите от 2 лимона
3-4 зърна карамфил
500 г тиква
4-5 с. л. сироп от киноа и арония

Приготвяне:

1. Залейте сушените плодове с 2 литра вода и сложете да заври на котлона. След като кипне, намалете температурата и оставете да къкри на тих огън.

2. След 15 минути, когато плодовете са полусварени, прибавете захарта, корите от лимон, канелата и карамфила. Бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. 

Оставете ошава да се охлади и извадете подправките. Прецедете го и запазете плодовете и течността отделно.

3. Нарежете тиквата на не много малки кубчета и ги сложете в тава. Отгоре подредете плодовете от ошава. Залейте с малко от течността, захлупете тавичката с алуминиево фолио и сложете във фурната да се задушава за около половин час. 

Проверявайте периодично и ако тиквата тръгне да загаря, добавяйте течност.

4. Извадете десерта и докато е горещ, залейте със сиропа от киноа и арония.

Сервирайте този ароматен постен десерт на празничната трапеза.

www.gotvetesmen.com

  
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза