Баницата с праз и кайма е много по-засищаща от всички останали баници и може да бъде сервирана и самостоятелно като основно ястие.
Този вариант за баница с кайма и праз е по-подходящ за обяд или вечеря, отколкото за сутрешна закуска. Ако обичате да преобладава месото, използвайте почти 1 кг кайма, но винаги може да намалите количеството по ваша преценка. Целият вкус идва от праза и комбинацията свинска мас-масло.
Продукти:
450 г фини кори за баница
125 г стопено масло
2-3 с.л. свинска мас
1 стрък нарязан на едро праз
2 скилидки ситно накълцан чесън
200 г нарязани гъби
по желание 1 ситно нарязана люта чушка
800 г свинска кайма
1 с.л. доматено пюре
1-2 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1 разбито яйце
Приготвяне:
* Задушете в свинската мас праза до омекване. Добавете чесъна, чушката и гъбите. Гответе 1-2 минути и сложете каймата. Запържете всичко добре, като бъркате, за да не стане каймата на бучки. Ако сместа е суха, налейте малко вода. Прибавете доматеното пюре и овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Оставете плънката да изстине до стайна температура.
* Намажете кръгла тава с масло. Сложете две кори за баница и след това редете по обичайния начин, като редувате кори и пълнеж. Не забравяйте да мажете всяка кора с малко масло, преди да поръсите с кайма. За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Накрая смесете яйцето с остатъка от маслото и намажете най-горната кора. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути. Сервирайте баницата топла, но не гореща.
*** Важен е изборът на мазнина. С олио баницата ще стане тежка, мазна и няма да е вкусна. Маста прави корите пръхки, а маслото дава неповторим вкус.
Източник: yoli-bg.com
Още от Магии в кухнята
Домашна саздърма от шилешко
Рецептата е проста и лесна, но тя е много вкусна и с нея може да приготвяте бързи и питателни ястия
Mamma mia! Любимата рецепта на Ал Капоне
Едно лесно ястие, но изключително вкусно, което ще ви пренесе в света на италианската кухня и ще ви напомни за легендарния бос на мафията
Обредна прясна погача за Богоявление
Хлябът е на особена почит на празничната трапеза и има култово място в празника