5 Декември, 2025

Синдромът на пържения ориз

Синдромът на пържения ориз

Може ли притоплянето на ориза да причини хранително натравяне?

Да, можете да получите хранително отравяне при консумацията на притоплен ориз. Проблема не е в самото притопляне на ориза, а в начина, по който е съхраняван оризът, преди да бъде притоплен. Това хранително натравяне е известно като “синдрома на пържения ориз”, наречен така заради честите случаи в миналото на натравяне след консумация от щандове с китайска храна – където ястията с пържен ориз престояват часове наред при стайна температура.

Как притопленият ориз причинява хранително отравяне?

Оризът може да съдържа бактерията Bacillus cereus, която може да причини хранително отравяне. Понякога се получават спори, който са не само токсични, но и устойчиви на топлина, затова те могат да оцелеят при приготвянето на ориза.

Ако оризът остане на стайна температура, спорите могат да се превърнат в бактерии. Тези бактерии ще се размножават и могат да произвеждат токсини (отрови), които причиняват повръщане или диария.

Колкото по-дълго оставите сварения ориз на стайна температура, толкова по-вероятно е бактериите да направят ориза опасен за ядене.

Симптоми на хранително отравяне

При консумация на ориз, съдържащ бактерията Bacillus cereus, може да се предизвика повръщане или диария около 1 до 5 часа след консумацията му. Симптомите са относително леки и обикновено продължават около 24 часа.

Съвети за безопасно притопляне и консумиране на ориза

В идеалния случай сервирайте ориза, веднага щом го сготвите.
Ако това не е възможно, охладете ориза възможно най-бързо (в най-добрия случай в рамките на 1 час).
Съхранявайте ориза в хладилника за не повече от 1 ден до притоплянето му.
Когато притопляте ориз, винаги проверявайте дали ястието e горещо.
Не притопляйте ориз повече от веднъж.
Като обобщение бихме ви казали, че няма проблем да прeтопляте ориза, стига да не сте го държали цяла нощ в кухня с отопление. Подобно на месото, веднъж сготвеният ориз трябва да се охлади, ако планирате повторна консумация на същото ястие.

Източник: National Health Service England/kulinari.bg

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.