17 Декември, 2025
/

Странджанки

Странджанки

Наричат ги още "Принцеси с кайма и кашкавал"


Дали има разлика между рецептата за Странджанки и рецептата за принцеси е един от големите спорове в българската кухня. Отговорът на този въпрос обаче не е от голямо значение, по-важното е, че запечените сандвичи с кайма са изключително вкусни, което ги превръща в една от любимите и традиционни закуски. С топлите принцеси с кайма и кашкавал са пораснали поколения деца и рецептата за принцеси с кайма е една от първите рецепти, с които човек се престрашава и прави първите си стъпки в кухнята. Да приготвиш принцеси с кайма и кашкавал е лесно и сигурно всяка домакиня има своя рецепта със свои пропорции.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

кайма - 300 грама
яйца - 1 брой
кашкавал - 50 грама
черен пипер - 1/4 чаена лъжица 
чубрица - 1/4 чаена лъжица
краве масло - 1 супена лъжица
хляб - 5 филии

РЕЦЕПТАТА:

Първата стъпка от рецептата за принцеси с кайма и кашкавал е подготовката на каймата. Най-добре е да ползвате кайма смес телешко и свинско, но може да приготвите запечените сандвичи с кайма и кашкавал с каквато кайма имате вкъщи. Каймата трябва да е напълно разтопена. Към каймата добавете сол, подправките, яйцето и настъргания кашкавал, след което разбъркайте добре, най-добре с ръце.

Намажете филиите хляб с кравето масло и разпределете сместа с каймата върху тях. Може да приготвите топлите сандвичи с кайма и кашкавал, както с бял така и с пълнозърнест хляб. Печете принцесите с кайма и кашкавал в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, или докато сандвичите се запекат.

Принцесите с кайма и кашкавал са типична и обичана закуска, макар да могат да бъдат похапнати и на обяд, и на вечеря.

Източник: supichka

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза