5 Декември, 2025
/

Странджанки

Странджанки

Наричат ги още "Принцеси с кайма и кашкавал"


Дали има разлика между рецептата за Странджанки и рецептата за принцеси е един от големите спорове в българската кухня. Отговорът на този въпрос обаче не е от голямо значение, по-важното е, че запечените сандвичи с кайма са изключително вкусни, което ги превръща в една от любимите и традиционни закуски. С топлите принцеси с кайма и кашкавал са пораснали поколения деца и рецептата за принцеси с кайма е една от първите рецепти, с които човек се престрашава и прави първите си стъпки в кухнята. Да приготвиш принцеси с кайма и кашкавал е лесно и сигурно всяка домакиня има своя рецепта със свои пропорции.

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

кайма - 300 грама
яйца - 1 брой
кашкавал - 50 грама
черен пипер - 1/4 чаена лъжица 
чубрица - 1/4 чаена лъжица
краве масло - 1 супена лъжица
хляб - 5 филии

РЕЦЕПТАТА:

Първата стъпка от рецептата за принцеси с кайма и кашкавал е подготовката на каймата. Най-добре е да ползвате кайма смес телешко и свинско, но може да приготвите запечените сандвичи с кайма и кашкавал с каквато кайма имате вкъщи. Каймата трябва да е напълно разтопена. Към каймата добавете сол, подправките, яйцето и настъргания кашкавал, след което разбъркайте добре, най-добре с ръце.

Намажете филиите хляб с кравето масло и разпределете сместа с каймата върху тях. Може да приготвите топлите сандвичи с кайма и кашкавал, както с бял така и с пълнозърнест хляб. Печете принцесите с кайма и кашкавал в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, или докато сандвичите се запекат.

Принцесите с кайма и кашкавал са типична и обичана закуска, макар да могат да бъдат похапнати и на обяд, и на вечеря.

Източник: supichka

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.