Необходими продукти за 4 порции:
2 заргана
8 скариди
½ ч.ч булгур (или кинуа)
2 връзки пресен магданоз
1 нар
3-4 скилидки чесън
1 лимон
зехтин
масло/олио
Начин на приготвяне:
Изпечете добре почистения заргана на скара или в тефлонов тиган с малко мазнина.
След това измитите скаридите хвърлете във добре сгорещен тиган, в който сте разтопили маслото предварително. Поръсите ги с пресования или ситно нарязан чесън и бъркайте. Скаридите стават доста бързо, така че на 7-мата минута може да ги свалите от котлона, но за да поемат добре от чесъна ги оставете за още няколко минути в тигана.
През това време сварете в подсолена вода булгура (кинуа), в отношение 3:1. Оставете го да отдъхне за 10 минути и прибавете към него нарязания на ситно магданоз. Овкусете със сол, зехтин и лимон, разбъркате добре и добавете към него нара.
Поднесете заргана и скаридите подредени подходящо в голяма плоска чиния. Сервирайте ги с приготвената екзотична салата, която сте сложили в подходяща голяма купа.
Чаша вино – за предпочитане бяло, ще подсилят аромата и вкуса на това ястие.
Още от Магии в кухнята
Вкусна парена салата
Отлично мезе за хубава българска ракия или като гарнитура към основното ястие
Лакерда
Изключително вкусно мезе и за най-изтънчените ценители на хубава храна
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.