20 Декември, 2025

На колко градуса се пече баницата, за да стане хрупкава и сочна

На колко градуса се пече баницата, за да стане хрупкава и сочна

Конкретната температура и време на печене може да варира в зависимост от рецептата, която използвате. И тук факторите са много - теглото на продукта, видът на тестото... Все пак има общи препоръки, които можете да следвате. 

Правила за различните видове тесто 

Баница от тесто с мая: 
От листи, направени от обикновено тесто с мая, се пече от 20 минути до един час при температура 200-240 ° C. 

Баница, направена с бутер тесто: 
Пече се за 20-25 минути при температура 230-250 ° C. 

За да изпечете баница в електрическа фурна, първо трябва да я загреете до определена температура и след това да изберете режим на печене. 

Рецепта за баница, която става хрупкава и сочна

- 1 пакет листи – 500 г 400 г.
 – твърдо сирене 50 г. 
– краве масло 20 г. 
– растително олио 
5 яйца 
1 газирана вода 
– 500 мл 
1 ванилия 

Начин на приготвяне на хрупкава и сочна баница 

Вземете подходяща тава. Намаслете я по всички страни. Нарежете сиренето на равни правоъгълни парчета. Така ще слагате сирене поравно  между листите. Забележка: Не пестете от сиренето. Натрошете обилно на всеки ред листи. Започвате да подреждате листите. 1-ви ред с листи – натрошете парче сирене 2-ри ред листи - натрошете парче сирене.
Завършете с последния лист. 
Загрейте фурната на 220 градуса. 
Нарежете баницата на парчета. 
Вземете подходящ съд, в който слагате кравето масло и растителното масло. Поставяте на котлона и оставяте да ври. 
Към маслото сложете 1 ванилия. 
Отстранявате от котлона и започвате да слагате по 1 с. л. от горещото масло на всяко парче баница. Трябва да чуете цвъркане на листа, който заливате. 

Заливка: 

В дълбока купа разбийте яйцата. Към тях може да сложите щипка сол и наливате газираната вода. 

Забележка: Ако не разполагате с газирана вода, може да я замените със същото количество прясно мляко или обикновена вода. 

Заливате равномерно листите в тавата с получената смес. Поставяте в загрятата фурна на 220 градуса. Печете около 30 минути. Баницата става хрупкава и сочна! Пробвайте тази проста, но много ефектна рецепта за баница!

Източник: actualno

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза