5 Декември, 2025

На колко градуса се пече баницата, за да стане хрупкава и сочна

На колко градуса се пече баницата, за да стане хрупкава и сочна

Конкретната температура и време на печене може да варира в зависимост от рецептата, която използвате. И тук факторите са много - теглото на продукта, видът на тестото... Все пак има общи препоръки, които можете да следвате. 

Правила за различните видове тесто 

Баница от тесто с мая: 
От листи, направени от обикновено тесто с мая, се пече от 20 минути до един час при температура 200-240 ° C. 

Баница, направена с бутер тесто: 
Пече се за 20-25 минути при температура 230-250 ° C. 

За да изпечете баница в електрическа фурна, първо трябва да я загреете до определена температура и след това да изберете режим на печене. 

Рецепта за баница, която става хрупкава и сочна

- 1 пакет листи – 500 г 400 г.
 – твърдо сирене 50 г. 
– краве масло 20 г. 
– растително олио 
5 яйца 
1 газирана вода 
– 500 мл 
1 ванилия 

Начин на приготвяне на хрупкава и сочна баница 

Вземете подходяща тава. Намаслете я по всички страни. Нарежете сиренето на равни правоъгълни парчета. Така ще слагате сирене поравно  между листите. Забележка: Не пестете от сиренето. Натрошете обилно на всеки ред листи. Започвате да подреждате листите. 1-ви ред с листи – натрошете парче сирене 2-ри ред листи - натрошете парче сирене.
Завършете с последния лист. 
Загрейте фурната на 220 градуса. 
Нарежете баницата на парчета. 
Вземете подходящ съд, в който слагате кравето масло и растителното масло. Поставяте на котлона и оставяте да ври. 
Към маслото сложете 1 ванилия. 
Отстранявате от котлона и започвате да слагате по 1 с. л. от горещото масло на всяко парче баница. Трябва да чуете цвъркане на листа, който заливате. 

Заливка: 

В дълбока купа разбийте яйцата. Към тях може да сложите щипка сол и наливате газираната вода. 

Забележка: Ако не разполагате с газирана вода, може да я замените със същото количество прясно мляко или обикновена вода. 

Заливате равномерно листите в тавата с получената смес. Поставяте в загрятата фурна на 220 градуса. Печете около 30 минути. Баницата става хрупкава и сочна! Пробвайте тази проста, но много ефектна рецепта за баница!

Източник: actualno

Сподели:

Коментари (0)

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Кои са най-добрите и безвредни съдове за готвене?

Все повече домакинства обръщат внимание не само на вкуса на храната, но и на начина, по който тя се приготвя. Изборът на безвредни съдове за готвене е пряко свързан със здравословното хранене и дълготрайността на кухненското оборудване. Възможностите са разнообразни – от съдове от стомана, керамика, стъкло или емайл, до модерни модели с незалепващо покритие.