21 Декември, 2025

Венецианци, византийци, араби и гърци са оставили неустоим вкус в албанската кухня

Венецианци, византийци, араби и гърци са оставили неустоим вкус в албанската кухня

За албанската кухня е характерно използването на риба и морски продукти в ястията. Кухнята на албанците е повлияна от византийци, венецианци, араби, гърци и римляни.

Влияние има и Италия, откъдето албанците са заимствали много кулинарни традиции. Югославската кухня също е повлияла върху традициите на албанската кухня.

В албанската кухня се използва много царевица, която служи за приготвяне на различни видове ястия. В албанската кухня се използва много зехтин.

Риба с картофи

Рибата с картофи е едно от най-популярните ястия в Албания.

Необходими продукти: 1 килограм морска риба, 500 грама картофи, 200 грама домати, 300 грама вино, 150 милилитра зехтин, чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Рибата се почиства от люспите и от вътрешностите, измива се и се нарязва на горе-долу еднакви парчета. Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Нареждат се в намазана със зехтин тава и се поръсват със сол и черен пипер.

Върху картофите се разпределят парчета от рибата и разрязани на четири части обелени домати. Поръсва се със ситно нарязан чесън, залива се със зехтина, виното и малко вода и се пече 40 минути на 175 градуса.


Пиле с орехов сос

Пилето с орехов сос е характерно албанско ястие.

Необходими продукти: 1 пиле около килограм, 60 милилитра олио, черен пипер и сол на вкус.

За соса: 500 грама орехови ядки, 50 грама масло, 2 супени лъжици брашно, 300 грама пилешки бульон, чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Пилето се измива и се нарязва на части, поръсва се със сол и черен пипер. Слага се в намазана с олио тава, полива се с останалото олио и се пече на 175 градуса, като периодично се полива със соса от печенето.

Сосът от орехи се приготвя, като брашното се запича на сух тиган, разрежда се с горещия бульон и се разбърква така, че да няма бучки.

Добавят се смлените орехи, маслото, нарязаният на ситно чесън, сол и черен пипер. Печеното пиле се полива със соса и се задушава под капак 10 минути. Сервира се със сварени картофи или с ориз и при желание може да се поръси със зелени подправки.

https://gotvach.bg/

Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза