Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са неустоимо изкушение. Сервират се като предястие, добавка към плато с риба или като пастет за хапки и сандвичи. Вървят и с чаша бяло вино, червен мискет или водка. Разбитият хайвер е високо калоричен, да внимават чревоугодниците.
Ето класическа рецепта за приготвянето на разбит тарама хайвер. Съществуват варианти с грис или картофи вместо хляб, с чесън - вместо лук, с магданоз, с жълтъци, с добавка пушена сьомга, рулца от раци, скариди и др.
Така приготвен, може да се съхранява за около седмица в хладилника.
100-120 г предварително осолен хайвер
500-700 мл олио
1 бр. сух бял хляб
1 лимон - сок
1/2 лук - настърган (по желание)
Това е за доста голямо количество, ако има нужда, се намаляват пропорциите.
Според грамажа хайвер зависи колко интензивен искате да е вкусът.
Повечето олио пък го прави по-пухкав.
Хлябът трябва да е бял (можете да използвате тостер) и добре изсъхнал. Мекият хляб ще се превърне в топка тесто, която ще разбиете трудно и ще предаде лепкавост на хайвера. Сол не се добавя - хайверът е достатъчно солен още при съхраняването си. Може да го стриете с лъжица, но по-практично е с миксер или пасатор.
Начин на приготвяне:
Махаме кората на филиите хляб и ги накисваме във вода. Изцеждаме добре и слагаме в подходящ за разбиване съд. Към него добавяме осоления хайвер, настърган лук и пасираме.
Капка по капка започваме да добавяме олиото. Когато изразходим половината, можем да започнем да го добавяме на тънка струя, като при всяко капване следим, дали олиото е попило добре в сместа.
За да придобие по-гладък вид и бял цвят, може да се добавят няколко капки топла вода. Слагаме и сока от половин лимон (повече или по-малко според вкуса) и разбъркваме добре.
Можете да декорирате гладката смес с малко неразбит хайвер, чиито зрънца придават много апетитен вид.
Препечени филийки с домашно разбит тарама хайвер
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене