17 Февруари, 2025

Експерт: Дезинфектирайте кухненските площи и пакетните храни срещу Covid-19

Експерт: Дезинфектирайте кухненските площи и пакетните храни срещу Covid-19

Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от Фондация "Mate Kitchen", предаде БТА. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.

При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя.

След измиване на продуктите, е добре те да бъдат преопаковани.

Мила Кръстева съветва, да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци, месо и риба. След всеки продукт, кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени.

А по отношение на личната хигиена е добре след пазар, първо - да се измиват ръцете, след което да се сменят дрехите и да се ползва домакинска/кухненска престилка.

По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.

Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат, каза още Мила Кръстева.

Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.

Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват, а яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.

В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия, каза още специалистът.

Сподели:
 Живков побъркал Държавна сигурност с разнопосочни нареждания за преименуването на българомохамеданите

Живков побъркал Държавна сигурност с разнопосочни нареждания за преименуването на българомохамеданите

Документът от 28 май 1965 г. и е на ДС подробно са описани различните нормативи разпоредби, които тогавашното правителство под ръководството на премиера Тодор Живков е дало в началото на същата година за извършване на подмяната на паспортите на тези хора

Етнографският музей школува децата как да си оплетат мартеници

Етнографският музей школува децата как да си оплетат мартеници

Детската работилница е под мотото "На́ на тебе мартеница, дай на мене здраве“, тя е на всеки кръгъл час

500 кг боклук изхвърля средно българинът за година

500 кг боклук изхвърля средно българинът за година

Пластмасата е най-големият „донор“ за боклук, добрата новина е, че има намаление с 4.41% на пластмасовите опаковки в кофите за смет през 2023 година