6 Декември, 2025

Пълнен картоф с богата царска плънка

Пълнен картоф с богата царска плънка

Приготвяне - 30 мин., готвене - 30 мин., порции - 1

Необходими съставки:

картофи - 4 броя, големи
маслини - 1 ч.ч. почистени от костилките и нарязани
пилешко месо - 200 г гърди
горчица - 1 с.л.
кисели краставички - 2 - 3 броя, ситно нарязани
царевица - 2 с.л. от консерва
грах - 1 - 2 с.л. от консерва
бекон - 100 г
чесън - 2 скилидки
сол
черен пипер
червен пипер
риган - 1 ч.л.
кетчуп - за гарниране
майонеза - за гарниране

Начин на приготвяне:

Измийте картофите много добре, като ги търкате с четка. Увийте ги в алуминиево фолио, като леко го намазнете от вътрешната страна. Сложете ги да се пекат за около 1 час в загрята фурна на 190 градуса. Извадете ги и ги оставете да изстинат, без да ги отвивате.

През това време загрейте малко олио и запържете нарязаните ситно бекон, чесън. Добавете ситно нарязаните кисели краставички, граха, царевицата и маслините. Добавете от подправките на вкус и махнете от котлона. 

Отделно пилешкото се нарязва на парченца, които се овалват в малко сол, черен пипер и червен пипер. Запържват се в малко мазнина и се разбъркват с 1 с.л. горчица. Добавете месото към зеленчуците. 

Охладените картофи сцепете по дължина, издълбайте част от сърцевината и напълнете плънката. Поднесете пълнения картоф по царски в кетчуп и майонеза.
Сподели:

Коментари (0)

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Три рецепти за пухкави мекици за Свети Сава

Предлагаме ви автентични рецепти за мекици, без които празникът на св. Сава няма да е истински. Постни, диетични и блажни, те са лесни за приготвяне и са невероятно вкусни

Морско плато „Фантазия"

Морско плато „Фантазия"

Елегантното рибно плато от вкусен пастет от сьомга, аншоа, хайвер и сушени домати е бързо и вкусно. Изисква само малко време и много фантазия, за да го приготвите

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Есенни сармички от прясно зеле и пълнени чушки

Сармите от прясно зеле, в комбинация със сладка червена чушка и пълнеж от кайма и ориз, е истинска есенна класика на българската трапеза