На 6 декември по стар български обичай празнуваме Никулден. В чест на светеца, властелин на морето, покровител на рибарите и патрон на банкерите, се нарежда празнична трапеза. Задължително на нея се поднасят Никулденски шаран – обредна храна, без която празникът не е истински.
Ако искате да приготвите шаран за Никулден по автентични рецепти, доверете се на нашите предложения.
Необходими продукти: 1 шаран (2-3 кг), 1 връзка целина, 10 средно големи глави лук, 1 ч.ч. олио, 5-6 бр. моркови, 5-6 бр. домати, 5-10 скилидки чесън, 1.5 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка пресен магданоз, 1-2 бр. лимони, 1 ч.ч. вода, сол, черен или бял пипер на вкус.
Първи вариант
Начин на приготвяне: Шаранът се почиства много внимателно от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. След това се оставя да постои 1-2 часа, за да дръпне солта.
През това време в олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол и малко черен или бял пипер.
С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.
Ястието се поднася в продълговата чиния. Много подходящо е с него да се сервира и чаша хубаво сухо бяло вино или младо червено вино (по ваш вкус).
Втори вариант
Начин на приготвяне: Шаранът се измива и почиства. Лукът и чесънът се нарязват и се запържват в олиото и малко водичка. Посолява се и се прибавят червеният и черният пипер, орехите и магданозът. Сместа се разбърква и с част от нея се пълни шарана. Останалата смес се изсипва в продълговата тавичка, намазана с олио и върху нея се слага напълнения и зашит шаран.
Рибата се полива с 2-3 с.л. олио. В тавата се изсипва и 1/2 ч.ч. вода и доматения сок, заедно с дафиновия лист. Пече се в умерена фурна за около 30-40 минути. Украсява се с резенчета лимон.
Още от Магии в кухнята
Кои са най-популярните чорби и супи у нас?
Българската кухня е богата на разнообразие от чорби и супи, които заемат специално място на трапезата.
Хрупкаво пиле с песто, фета и домати
Потърсете сирене фета в саламура
Какво да изберем: Олио или зехтин?
Кое е най-доброто масло за пържене