13 Март, 2025

Пълнени хлебчета

Пълнени хлебчета

Те са повече от хлебчета, те са цяло едно ястие!

Необходими съставки:

брашно 500 грама

мая 1/2 кубче

прясна мая

захар 1/2 супена лъжица

сол 1 чаена лъжица

червен пипер 1/2 чаена лъжица

зехтин 2 супени лъжици

шунка 100 грама

сирене чедър 100 грама

Изпълнение:

Те са повече от хлебчета, те са цяло едно ястие! Пълнените хлебчета са чудесна идея за вкусна закуска. Освен че можеш да си ги похапнеш вкъщи, можеш да вземеш пълнените хлебчета, когато пътуваш, или да ги сложиш в кутията за обяд. Можеш да приготвиш пълнените хлебчета и с готово тесто, но много по-вкусни са хлебчетата с домашно замесено тесто. Не пропускай да разнообразиш богатото меню с тестени изделия, като приготвиш още нещо вкусно, лесно и тестено, каквито са пълнените хлебчета.

Първата стъпка от рецептата за пълнени хлебчета е подготовката на кваса за тестото. В 300 мл топла вода добавяте ½ кубче прясна мая Виво и захарта и оставяте настрана, докато шупне. Междувременно пресявате брашното заедно с червения пипер, добавяте и солта. След като сместа с маята шупне, оформете в брашното кладенче и я изсипете, добавете и зехтина. Замесете гладко тесто, намажете го с зехтин и го оставете да втаса за около час, докато удвои обема си.

Междувременно нарежете шунката на ситно, настържете сиренето чедър и ги смесете. Може да замените сиренето чедър с друго твърдо сирене, например ементал, гауда или кашкавал. 

От втасалото тесто оформете малки плоски питки, в средата на които сложете от сместа от шунка и сирене и завийте на топка, така че сместа да не се показва от никъде. Наредете пълнените хлебчета в тава, в която предварително сте сложили хартия за печене. Сложете във фурната за около 10-15 минути на 50 градуса, за да втасат, след което увеличете фурната на 190 градуса и печете за около 15-20 минути, докато придобият апетитен златист цвят. (supichka.com)
Сподели:
Вретено с дроб

Вретено с дроб

Ястието, което ще ви предложим, със сигурност би се харесало на хора, които обичат традиционната кухня с плътни вкусове. То е от онези гозби, които не приготвяме всеки ден, но оставят траен спомен на небцето. Спокойно можем да го наречем кулинарно бижу

Зимна кокошка на фурна

Зимна кокошка на фурна

Киселото зеле е истинска супер храна. В България макар да не е уникално, то е специално защото с него можете да приготвите разнообразни традиционни български гозби - сърми, капама,  кокошка с кисело зеле и ориз на тиган, кокошка с кисело зеле в гювеч, боб с кисело зеле, бурания,  уникални за различни региони у нас.

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Три вариации на паста със скариди в чеснов сос

Това ястие е едновременно изискано, питателно и вкусно, но и лесно за приготвяне, което го прави чудесен избор както за бърза вечеря, така и за романтична среща